Menu

Felmérik, hogyan élünk

2020.10.05.

Magyarország harmadszor vesz részt abban az európai szintű kutatásban, amelyik a háztartások életkörülményeit vizsgálja.

A felmérés szeptember 15-én indult el, idén is az Európai Központi Bank koordinálásában zajlik, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

A Miből élünk? elnevezésű kutatás rákérdez a háztartások tulajdonában lévő ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra és pénzügyi eszközeikre (például bankszámla, befektetés, nyugdíjcélú előtakarékosság). Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások hiteleire is. „ A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről” – mondta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A kutatásba XV. kerületi háztartások is bekerültek. A KSH szeptember közepéig értesítette a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akik részvétele önkéntes és anonim. A felmérés szeptember 15-től december 31-ig tart. A kérdőívet interneten keresztül szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni. Október 2. és december 31. között pedig kérdezőbiztosok keresik fel – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. A kérdőív kérdései körülbelül 20-40 perc alatt megválaszolhatóak.

A kutatásról bővebb információ itt található: mibolelunk.ksh.hu

(Cs.B.)