Menu

Elkészült a Nemzedékek parkja!

2020.10.01.

Az újpalotai park megújításának az volt a célja, hogy olyan közösségi szabad tér jöjjön létre, ahol a környéken változatos formában tölthetik el szabadidejüket.

A Boldog Salkaházi Sára plébániatemplom mögötti és a Pattogós utcai általános iskola előtti területen elkészült a Nemzedékek parkja felújítása. A park azzal a céllal újult meg, hogy olyan közösségi szabad tér jöjjön létre, mely aktív és passzív rekreációs lehetőségeket biztosít a környéken élők számára – vagyis, hogy minden nemzedék megtalálja kikapcsolódását Újpalota ezen szegletén.

A közel 3000 négyzetméteres park munkálatai nemrég fejeződtek be, a járványhelyzet miatt azonban elmaradt az ünnepélyes átadás. Cserdiné Németh Angéla polgármester azonban elment a helyszínre:

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/posts/2625131041134625

A tervek a fejlesztésre már 2018-ban elkészültek, végül a munkák idén tavasszal indultak el.

A park megújítása során a meglévő kerékpáros szobor közelében kerékpártámaszokkal és mellettük beton térbútorokkal bringás pihenőt alakított ki. A felújítás után az ideérkezőket hat támlás pad és támlás padon szék (valamennyi fémvázas és faborítású), illetve két új sakkasztal is várja.

Már a munkálatok elején eldőlt, hogy a tervben szereplő, térburkolt felületet 160 négyzetméterrel lehet csökkenteni, vagyis így nő a zöldfelület aránya. A fenntartható fejlődés és az újrahasznosítás jegyében a régi járdát feltörték, a betonját ledarálták, az így keletkezett darált betont pedig az új, térkövezett járda alapjába építették bele. A régi anyag újrahasznosult, és az eljárás sem ment a minőség rovására. A csökkentett térburkolat költségének ellentételezésére plusz munkákat kért az önkormányzat a munkákat végző Reneszánsz Kertépítő Kft-től, így a meglévő ivóvízkút felújítását, az itt lévő kerékpáros szobor újrafestését, a területen lévő kockakőburkolat sérülésmentes felszedését, illetve egy használaton kívüli betonalap bontását is elvégezték.

A környezetet védő megoldásokkal a kivitelező is hozzájárult kerület fenntartható fejlődéséhez, mert a beton újrahasznosítása mellett a parkban védendő fákat nem OSB lappal kalodázták körbe, hanem raklapokkal. Ezeket a kivitelező a további munka során újra fel tudja használni – ellentétben az OSB lapokkal, amelyek a körbekerítés megszüntetésekor általában roncsolódnak és a kukában végzik.

A park mellett lévő, a Csokonai Kulturális Központ keretében működő KIKÖTŐ Ifjúsági Közösségi Tér épülete mellett egy kisebb területet határoltak le kilenc beton graffitifallal és kerítéselemekkel. A lehatárolt területen egy mászófalat alakítottak ki, elsősorban kisiskolás korú gyermekek számára, előtte rugalmas gumi-őrleményes burkolattal. Hat kis kertparcella is megtalálható itt mostantól. A kerítéssel elhatárolt részeket a KIKÖTŐ nyitvatartási idejében tudják használni az érdeklődők. A graffitifalak teret tudnak engedni a fiatalok alkotási vágyának, talán így csökkenhetnek az egyéb falfelületeken a firkák!

A Nemzedékek Parkja összesen nettó 81,281 millió forintból készült el, ebből 78 millió forint a vissza nem térítendő állami támogatás.

(Cs.B.)

Fotók: Nagy Botond/XV. Média