Menu

Elkészült az M3-as zajvédő fal eddig hiányzó szakasza

2020.09.17.

Hosszú idő után most már a Wesselényi utca és  Szentmihályi út közötti részen is fal állja útját az autópálya zajának. „Bebizonyíthattuk, hogy képesek vagyunk a közösség, a főváros és a kerület érdekében tenni” – mondta Cserdiné Németh Angéla, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt adta át a fejlesztést.

Köszönjük az itt élők türelmét – ez volt a talán legtöbbször elhangzó kifejezés csütörtök délben a Kozák téren. Ugyanis itt és ebben az időpontban avatták fel az M3-as melletti zajvédő fal eddig hiányzó szakaszát Cserdiné Németh Angéla polgármester és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester részvételével. Az ünnepi köszöntők sorában Hajdu László, a kerület jelenlegi országgyűlési képviselője, a kerületet korábban öt cikluson át vezető korábbi polgármester szavaiból kiderült, meddig is tartott ez a türelem: felidézte, hogy éppen negyven éve készült el mai formájában az kerületnek áldást és katasztrófát egyszerre jelentő M3-as. Ezt követően 30 évet kellett várni arra, hogy a sztráda nagy részén álljon a zajvédő fal. 10 évig azonban nem történt semmi a Wesselényi utca és  Szentmihályi út közötti szakaszon.

Változás – ez szintén központi fogalom volt az avatás során. Hiszen 2010 és 2019 között csak az előkészítésig jutott el a főváros korábbi vezetése – és Cserdiné Németh Angéla emlékeztetett, ennek politikai okai is voltak. A XV. kerület hiába adta át a zajvédő fal elkészült terveit már 2015-ban a fővárosi önkormányzatnak, évekig csak az akták tologatása folyt. A kivitelezés befejezésére a Főpolgármesteri Hivatal először 2018. december 31-ét, majd számos más, 2019-es, később 2020-as, sőt 2021-es dátumot adott meg. „Tényleges előrelépés és valódi fordulat csak a tavalyi őszi önkormányzati választások után történt. A hivatalba lépő új fővárosi vezetéssel partnerségben bebizonyíthattuk a XV. kerületieknek és a budapestieknek, hogy képesek vagyunk a közösség, a főváros és a kerület érdekében tenni” – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla.

„A főváros új vezetésének tavaly ősszel sok adósságot kellett átvennie a korábbi főpolgármestertől. Talán én kimondhatom, hogy a XV. kerület vesztese volt Tarlós István kilenc évének: elég a mögöttem lévő zajvédő fal hiányára, a fel nem újított utakra, a borzalmas állapotban lévő – de most már felújítás alatt álló – Csömöri úti felüljáróra, illetve a megígért, majd lefújt újpalotai gyorsvillamosra gondolni” – jelentette ki Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, „lesz még közös ügyünk”, mert biztos benne, hogy a következő években több fejlesztés is elkészül majd a főváros és a kerület együttműködésében. A zajvédő fal két szempontból is jelzésértékű beruházás; egyrészt a zajvédelem a zöld várospolitika fontos eleme. Másrészt az autópályák forgalma jelzi a növekvő agglomerációs forgalmat, ami miatt egyre többen érzik zavarónak a városi zajt, és ezért még többen szeretnének kiköltözni a fővárosból. Karácsony Gergely kijelentette, meg kell fordítani a folyamatot, vagyis meg kell akadályozni Budapest „kiürülését”.

„Egy zöldebb, fenntarthatóbb és igazságosabb fővárosért dolgozunk. Azt reméljük, hogy a jövőben is olyan beruházásokat tudunk a XV. kerületbe hozni, amelyek egy élhetőbb Budapestet teremtenek” – jelentette ki az átadás alkalmából Dorosz Dávid, klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes.

Az M3-as melletti zajvédő fal hiányzó, 1160 méteres szakasza az autópálya XV. kerületi szakaszán, a Wesselényi utca és  Szentmihályi út között készült el. A közbeszerzési eljáráson nyertes –  a zajvédő falak építésében megfelelő tapasztalattal rendelkező – pont 8 Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. idén január közepén vette át a területet és augusztus végéig tartottak a munkálatok. A projekt része a passzív zajvédelem megteremtése is, így az út melletti házak ablakcseréit is elvégzik, ennek határideje október vége. A teljes fejlesztés fővárosi forrásból valósult meg és közel 360 millió forintba került.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média