Menu

Testületi ülés után III. (szociális- és egészségügyi témák)

2006.07.13.

A sajtótájékoztatón a testületi ülés szociális tárgyú döntéseiről Király Csaba alpolgármester szólt, így tájékoztatást adott a Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálatáról és annak aktualizálásáról.

-A képviselő-testület 2004-ben készített koncepciót a szociális ellátó rendszer fejlesztésére a kerületben, melyet kétévente kell felülvizsgálni és aktualizálni. Így a testület korábbi döntése alapján új ügyfélszolgálati iroda nyílt a Beller Imre utca 4. szám alatt Szociális Információs Iroda elnevezéssel, ahol kezdeményezni lehet a szociális ügyek intézését, illetve tájékozódni lehet különböző szociális, gyermekvédelmi szolgáltatások igényléséről, ellátásokhoz való hozzájutásáról.
A képviselő-testület rendeletében az eseti segélyek igénylésének feltételeit kiterjesztette a fogászati kezelések költségeire is, a tüzelő utalványok éves összegét 40.000.- Ft-ról 50.000.- Ft-ra emelte fel, megtartotta a lakásfenntartási támogatások rendszerét és a jogosult családokat maximum tízezer forinttal támogatja a rezsiköltségek kifizetésében,
A Főváros Gázművek Rt.-vel kötött szerződés alapján az önkormányzati bérlakások fűtéskorszerűsítését is támogatja, a gyermeket nevelő családokat a nyári gyermektáborok igénybevétele esetén is támogatja biztosítva az étkezési térítési díjak táborozás alatti csökkentésével, illetve megkezdődött a kerületi bölcsődék épületeinek és játszóudvarainak tervszerű felújítása.
-A képviselő-testület feladatként meghatározta, hogy ki kell alakítani a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali és átmeneti ellátásának rendszerét a közösségi ellátás igénybevételének lehetőségét, tovább kell bővíteni a jelzőrendszeres házi gondozás lehetőségeit, létre kell hozni a kerületi támogató szolgálatot, biztosítani kell a gyermekjóléti szolgálat előírásszerű elhelyezését és 2006. decemberéig a Szociális Foglalkoztató részére új telephelyet kell kijelölni.
A képviselő-testület a koncepció elfogadásával kinyilvánította, hogy a már kialakult szociális ellátó rendszert és szolgáltatásokat az elkövetkezendő időszakban is fenn kívánja tartani, mivel az jól szolgálja a kerületi rászoruló lakosságának megsegítését.
Király Csaba alpolgármester beszélt arról is, hogy a közgyógyellátás rendszerén belül 2006. július 1-től változások következtek be, melyet a Szociális Törvény módosítása indokolja. Lényege, hogy ezen túl nem a gyógyszerek köre lesz meghatározva, amit a közgyógyellátási igazolványra ki lehet váltani, hanem a jogosult gyógyszerei kiváltásához a Társadalombiztosítási Igazgatóságtól havi keretösszeget kap 1.000.- 12.000.- Ft összegig terjedő mértékben. E mellett 6.000.- Ft összegben eseti keretösszeget is felhasználhatnak a betegek. Az ellátás igényléséhez a háziorvosok igazolása szükséges a havi rendszeres gyógyító ellátási szükségletről (legalább havi 1.000.- Ft-os gyógyszerköltség). A jogosultságot a jegyző állapítja meg és ezt követően dönt a TB a gyógyszerkeret nagyságáról.
A kerületben jelenleg 6200 fő jogosult erre a támogatásra, s közülük tavaly 4721-en éltek ezzel a lehetőséggel.
2006. július 1-től a jogosultság jövedelemhatárai a képviselő-testület rendelete alapján az alábbiak:
70 életév alatt nettó jövedelem:
egyedülállók esetén 72.240.- Ft/hó
családban élők esetén 64.500.- Ft/hó

70 év felett
egyedülállók esetén 74.820.- Ft/hó
családban élők esetén 69.660.- Ft/hó
Az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottsága azonban a jövőben is egyszeri segélyekkel támogatni kívánja mindazokat, akik valamilyen okból kifolyólag kikerültek a méltányossági körből.

Kapcsolódó linkek: