Menu

Testületi ülés után I. (forrásmegosztás, igazgatói pályázatok)

2006.07.11.

Mint minden hónapban, így a nyári szünetet megelőző utolsó képviselő-testületi ülést követően is a kerület vezetői tájékoztatták a sajtó képviselőit a legfontosabb döntésekről.

Először Hajdu László polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a főváros által javasolt forrásmegosztást kellett véleményezniük a képviselőknek.
-A Főpolgármesteri Hivatal május 25-én megküldte javaslatát a 2005. évi forrásmegosztás tényadatok alapján végrehajtott korrekciójára. A XV. kerület a végleges változatban az eredeti ajánlott tervszámhoz képest 459 millió 36 ezer Ft-tal több helyi iparűzési adóhoz juthat 2006-ban. (A pluszbevétel révén a költségvetés már megközelítené a 16 milliárd forintot). A korábbi évekhez hasonlóan most is vannak jogos észrevételek a fővárosi előterjesztés kapcsán. A vissza-visszatérő hibák miatt a képviselő-testületnek változatlanul az az álláspontja, hogy a forrásmegosztási törvény gyökeres felülvizsgálatra szorul. Épp ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a javítások elvégzése esetén ajánlja a Fővárosi Közgyűlésnek a határozattervezet elfogadását, és állást foglalt a törvény lényegi átdolgozása mellett.
Szintén a polgármester beszélt arról, hogy sor került a testületi ülésen a 2006. évi költségvetés I. számú módosítására. Ilyen módosításra minden költségvetési évben többször – legalább négy alkalommal is sor kerül -, mivel a beérkező adóterheket negyedéves bontásban tudja elszámolni az önkormányzat, mely adatokat aztán a költségvetésbe is be kell építenie.
– Ebben az önkormányzat korrigált bevételei és kiadásai 15.741.725 eFt-ra nőttek. Beépülnek a költségvetésbe azok a módosítások, amelyek a 2005. évi pénzmaradvány felosztásából következnek (egyebek közt az intézményi lekötött pénzmaradvány csaknem 247 millió Ft-os, valamint az intézményi és hivatali szabad pénzmaradvány csaknem 163 millió Ft-os összeggel).
A többletbevételek között szerepel a Fővárosi Önkormányzattól a Neptun játszótér felújítására pályázati úton nyert 18,6 millió Ft, valamint a kerület szilárd burkolatú utakkal való ellátása céljából 70 millió Ft felhalmozási hitel előirányzata.
Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséből származó értékpapírok hozamának előirányzatát 50 millió Ft-tal csökken (kevesebb átmenetileg szabad eszközt fektethetünk értékpapírokba a likviditás fenntartása érdekében)
A korrigált felhalmozási kiadások összes növekménye 241,7 millió Ft, ezzel a felhalmozási célú előirányzatok megközelítik a 2 milliárd Ft-ot. Alapvető tételek (a már említett útépítés mellett): az egyházak felhalmozási célú pályázati támogatása 15,3 millió Ft-ot tesz ki; a RÉPSZOLG gépvásárlásra 12 millió Ft, a Csapi-15 Kft. beruházásra 3 millió Ft önkormányzati támogatáshoz jut; 70 millió Ft most kerül be az intézmények költségvetésébe felújítási feladatokra. Az intézmények lekötött felhalmozási célú pénzmaradványa 85,4 millió Ft.
A működési kiadások változásai között említésre méltó, hogy városüzemeltetési feladatokra összesen 99 millió Ft-ot fordít az önkormányzat a szabad pénzmaradványból. Ezen belül egyebek közt parkfenntartásra és a kerület virágokkal való ellátására 27 millió Ft-tal, járdák javítására, felújítására és építésére 22 millió Ft-tal, köztéri játszóterek felújítására 12 millió Ft-tal, szemétszállításra 10 millió Ft-tal, parkolók felújítására 5 millió Ft-tal több jut majd a költségvetésből. Emellett megtörtént a civil szervezetek számára kiírt 6 millió Ft-os pályázati keret felosztása (az önkormányzat 27 kerületi alapítványt 2 millió forinttal és több civil szervezetet pedig 4 millió forinttal támogatott).
Külön szólt a polgármester egyéb fontos döntésről, így többek között arról, polgármester még néhány döntést külön is értékelt. Kiemelte többek között azt a kerület nyolc oktatási intézménye közül hétben a képviselők egyhangúlag választották meg öt évre a vezetőket. Így az elkövetkező öt évben az alábbi személyek látják el az elnök-igazgatói teendőket:
Csörgő Mária (Hartyán Nevelési – Oktatási Központ)
Molnár István (Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda)
Nádai Miklósné (Kolozsvár Általános Iskola és Óvoda)
Bäckné Kremm Andrea (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda)
Frák Erika (Pestújhelyi Nevelési – Oktatási Központ)
Brazorottó Jenőné (Száraznád Nevelési – Oktatási Központ)
Gressó Tiborné (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda)
A képviselő-testület eredménytelennek nyilvánította a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ magasabb vezetői állására kiírt pályázatot és újabb magasabb vezetői pályázatot írt ki. Ezzel párhuzamosan a Kossuth Nevelési – Oktatási Központ intézményegység-vezetőjét Szalayné Kirádi Évát az intézményvezetői teendők ellátásával bízta meg.
A sajtótájékoztatón szó volt még a Dózsa György Gimnázium profiljának bővítéséről: az iskolában szeptembertől már művészeti szakképzésben is részesülhetnek majd a diákok.
– A Dózsa György Gimnázium a kerület oktatási kínálatának bővítéséért a hat- és négy évfolyamos gimnáziumi oktatás mellett meg kívánja indítani – évfolyamonként egy csoportban – a szakközépiskolai oktatást és képzést a táncművészeti ágazatban. A tanulók számára ez öt éves tanulmányi időt jelent, amelyből az első négy év (9-12.) a szakközépiskola jellegénél fogva az érettségire fölkészítő, általános műveltséget megalapozó, középiskolai évfolyam. Az ötödik (a tanulmányok kezdetétől számítva a 13.) évfolyam a művészeti szakmai vizsgára készít fel. A tanuló a szakmai vizsgát az érettségit követően teszi le. A tanulmányi idő alatt a jelentkezők a gimnáziumi tananyag mellett sajátítják el a táncos képesítésre alkalmassá tevő követelményeket. Ez a klasszikus balettől a modern- és néptáncon keresztül a tánctörténetig huszonkét tantárgyat jelent. Az új oktatási forma bevezetéséhez az intézmény személyi és tárgyi feltételei rendelkezésre állnak. A képviselő-testület jóváhagyta az intézmény alapító okiratának módosítását és a feladatbővülést, az intézmény rövidített neve 2006. szeptemberétől Dózsa György Gimn. és Táncművészeti Szakközépiskola- áll a sajtóközleményben.
A polgármester a sajtótájékoztató zárásaként szólt arról is, hogy a képviselők zárt ülésen döntöttek az augusztus 20-i ünnepségen odaítélendő Pro Palota-díjak várományosairól illetve arról a személyről, akit a kerület a főváros felé Budapestért-díj átvételére javasol.

Kapcsolódó linkek: