Menu

Új egyensúly-Véglegessé vált a kormány adópakkja

2006.07.04.

A képviselők többsége rábólintott a házipénztár-adóval kapcsolatos néhány módosító javaslatra is. Így az adómentes rész nem az átlagos napi készpénzforgalom kétszerese, hanem az éves bevételek 0,8 százaléka, legalább 300 ezer forint lehet. Amennyiben az adóalany adóéve eltér a naptári évtől, az adókötelezettséget az adóév első napján hatályos szabályok szerint kell teljesítenie.

Egy másik szabályozás szerint az adót az adóév utolsó napját követő 45. nap helyett csak a 150. napon kell megfizetni és a társasági adóbevallásban bevallani.

Az Új egyensúly programja szempontjából alapvető fontosságúak az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatok – értékelte Veres János pénzügyminiszter a kormánypárti módosító indítványokat. Ezekről a zárószavazás egy hét múlva következik.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folytatott konzultációnak megfelelően a honatyák elfogadták, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba fizetendő adómentes munkáltatói hozzájárulás havi összege magánnyugdíjpénztár esetében a minimálbér 50 százalékára rúgjon, a korábban javasolt 20 helyett. Szintén az OÉT javaslatára megszavazták, hogy a tervezett egy helyett évente mégis három alkalommal adhassanak a cégek kis értékű (legfeljebb 6350 forintos) ajándékot a dolgozóiknak.

Egy másik módosítás értelmében az egyszerűség kedvéért a minimális járulékalap esetében nem a kedvezmény mértékét, csupán a ténylegesen elért jövedelmet kell meghatározni. Vállalkozók esetében legalább a minimálbér utáni járulékfizetést írják majd elő szeptembertől. A kistermelők járulékfizetésének alapját végül is nem a minimálbér 50 százalékában, hanem a bevételek 20 százalékában határozzák meg. A mezőgazdasági termelőknek kedvező hír, hogy a bevételek közé nem kell majd beszámítani az uniós támogatásokat. Mivel a havi gyakoriságú járulékbevallás az őstermelőkre indokolatlan adminisztrációs terhet róna, nekik elég lesz negyedévente vallani.

Néhány technikai malőrt is kijavítottak tegnap: sikerült elkerülni, hogy bárki pótlékmentességet és részletfizetési lehetőséget kapjon a bevallások önellenőrzése után. A lehetőség csak azokra vonatkozik, akik a június 9-e előtt benyújtott bevallásokat kívánják felülvizsgálni. Nem kell mulasztási bírságot fizetni azoknak, akik önszántukból már az idén alkalmazzák az elektronikus bevallást, de azt hiányosan vagy hibásan adják le.