Menu

Fotókiállítás Shanghai múltjáról és jelenéről
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.07.01.

A hét elején egy shanghai és magyar üzletember találkozót megelőzően nyitotta meg kapuját a „Shanghai 360 o” fotókiállítás az AsiaCenterben.
A kiállításon Shanghai egyszerre modern és klasszikus városképével ismerkedhetnek meg a látogatók.

„Kína legnagyobb gazdasági metropolisza ott helyezkedik el ahol a Jangce folyó a tengerbe ömlik. A város egyik oldalról már nagyon öreg, hiszen 6000 éves leletekkel is büszkélkedhet, ugyanakkor nagyon fiatal is, hiszen a világ nagyobbik része előtt csak 1843-ban nyílt meg.
Ma már a modern városkép vált jellemzővé, számos felhőkarcoló ékesíti, melyek közül néhány a város jelképévé is vált. Ilyen a „Keleti Gyöngy” TV torony, illetve a kiállítás jelképévé is választott Jinmao torony.
Figyelemre méltó azonban, hogy a városban máig is megmaradt klasszikus építészeti stílus is. A történelmi háttér, a multikulturális életforma, és az újító szellem közösen formálták meg Shanghai mai látképét.
Napjainkban Shanghai minden erőfeszítésével a 2010-ben megrendezésre kerülő World Expo megrendezésére koncentrál. Az Expo szlogenje a „Jobb város, jobb élet” amit a város saját alapelveként igyekszik megvalósítani. A városnak célja, hogy polgárai kékebb éggel, zöldebb fűvel, tisztább vízzel láthassa el lakosait, illetve, hogy biztosíthassa a társadalom számára oly fontos kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődést.
A kiállításon látható fotók készítői törekedtek Shanghai változatos városképének minél teljesebb bemutatására, az urbanizációtól az iparig, a tudománytól a kultúráig. Őszintén reméljük, hogy a Shanghai 360° Fotókiállításon az igazi és elő várost ismerhetik meg”- olvasható a sajtóanyagban.
A helyszínen a kiállítást Yu Yunbo, a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Testület Shanghai Bizottságának elnök helyettese, Huszti András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Zhu Zu Shou, Kína magyarországi nagykövete valamint Mészáros Klára, a Magyar – Kínai Baráti Társaság elnöke nyitotta meg, míg a szalagot velük közösen vágta el Rudolf Riedl,az AsiaCenter ügyvezető igazgatóval.
A nagykövet elmondta, hogy Shanghai az egyik legdinamikusabban fejlődő város, s minden magyar emberre más-más benyomást tett, amikor odalátogatott.
-Sokak szerint Shanghai Kína jövőjét jelenti. A kiállítás jó alkalmat ad arra, hogy megismerjék a várost. Jó lehetőség arra, hogy a találkozás révén jobban megismerje egymást a két ország. Remélem, hogy minél többen ellátogatnak 2010-ben Shanghaiba, a világkiállításra- mondta Zhu Zu Shou, Kína magyarországi nagykövete.
Mészáros Klára kiemelte rövid köszöntőjében, hogy ő bár többször volt Shanghaiban, ám mindig tartogatott a város számára meglepetést.
-A XVIII. században egy nagy halászfalu volt Shanghai, de a mostani dinamizmusa csodálatos.
A fotókiállítás a CPPCC, a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Konferencia Shanghai Bizottsága, a Külföldi Országok Shanghai Baráti Társasága, a Magyar-Kínai Baráti Társaság, a Shanghai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács jóvoltából jött létre.
A kiállítás az AsiaCenterben a Keleti szárny, IV. emeleti lencséjében tekinthető meg.

Ízelítő a kiállításból: (18MB!)

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó hírek







Képes beszámoló