Menu

Zenétől a táncig-ünnep volt Újpalotán

2006.06.20.

Június 6-12. között 14. alkalommal ünnepelték Újpalota lakosai városrészüket. Évről évre a tanévzárás környékén néhány napon keresztül a kerület legnagyobb lakótelepének és környékének lakói önfeledt ünneplést tartanak.

Általában az időjárás is kegyes az itt élőkhöz. Idén azonban- ahogy tavaly is- inkább a szeszélyes áprilisi napos-esős, hol a hűvös, hol a meleg idő volt a jellemző.
Június 6-án kora este egy zenés kávéházi programra látogathattak az érdeklődők a közösségi házba, ahol Berthóty László zongorajátéka mellett Saly Noémi irodalomtörténésszel, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tudományos munkatársával lehetett beszélgetni, majd másnap nagy sikert aratott a miskolci Esszencia Gitár Trió tagjai. S bár kevesen voltak a programon, de akik ellátogattak a latin, blues, country és örökzöld dallamokat játszó együttes koncertjére, azok egy igazi élményben részesültek. A programot virtuóz gitárjáték, remek dallamok és zenei humor, valódi esszenciális élmény jellemezte.
A csütörtök este a hastánc, a csodás lányok, a kelet, a csábító csípőmozgás varázsában telt mindazok számára, akik csak most ismerkedtek e tánccal illetve akik csak nézni szerették volna. Miának és a Sivatag Gyémántjainak sikerült mindenkit a bűvkörükbe vonzaniuk.
A csütörtöki este a keleté! Mindenkit várunk, aki műveli a csábítás táncát és azokat is, akik most
Az Újpalotai Napok programjában hagyománya van annak, hogy péntek délután a polgármester, Hajdu László veri csapra az első hordó sört. Így volt ez idén is, amikor köszöntőjét elmondta a Fő téren, külön köszöntve a mellette álló Kelemen Árpádot, az Újpalotai Közösségi Ház vezetőjét, aki szervezi a közéletet, a kultúrát, a különböző szabadidős programokat az újpalotaiak számára, s köszöntötte a munkatársakat, akik hagyományteremtő szándékkal- sörrel, kultúrával, s jó idővel szervezték meg a programokat.
-Újpalota 37. születésnapját ünnepli a napokban, de vannak olyan házak, melyek később épültek. Vannak a lakók között olyanok, akik fiatal házasként költöztek ide, s ma már idősebb emberként gyerekek, unokát nevelve élnek itt. Ennek a lakótelepnek ma már egy többgenerációs története van. A mostani programok arra jók, hogy ne csak a buszmegállóban többek közt, hanem itt a programokon is összetalálkozzanak egymással az itt élők. Mi ugyanúgy szeretjük lakóhelyünket, parkjainkat, közterületeinket, mint ahogy a családi házas környezetben lakók. Nekünk is van helytörténetünk, vannak barátaink ugyanúgy itt Újpalotán, mint Pestújhelyen és Rákospalotán. Így a XV. kerület egységes, hiszen mindenki tud együtt ünnepelni egymással. Nemrég voltak a Pestújhelyi Napok, augusztus 20. körül lesznek a Palotai Napok. Kívánom, hogy minél többet legyenek itt a kulturális programokon, s vegyenek részt a többi programon is- mondta a polgármester.
A köszöntőt megelőzően és követően pedig a Hangulat Trió tartott nosztalgia utcabált a részt vevőknek.
Szombaton és vasárnap pedig fergeteges programok várták a lakosságot, akik meg is hálálták tapssal, s jókedvvel a szervezést. Így felléptek a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola néptáncosai és a Közösségi Ház társastáncosai, akik bemutatót tartottak. Az Aquincum SE kutyás showja szintén nagy sikert aratott, miközben a BRFK és a XV. ker. Rendőrkapitányság bűnmegelőzési programján vehettek részt többen.
Kora délután a Jumpers Táncegyesület és a Dózsa György Gimnázium (Palota Táncművészeti Iskola) táncosai egy órán keresztül mutatták be, hogy mit sajátítottak el az elmúlt tanév folyamán. A gimnázium kilencedik évfolyamán ugyanis tizennégy fiatal a tánctagozaton kezdték meg tanulmányaikat az elmúlt év őszén. Ők a vizsgaprogramjukból adtak részletet, de bemutatkoztak a tánctanárok is, így a táncművészesti iskola művészeti vezetője Szmrecsányi Ildikó is táncra perdült. A táncok után a zene került a középpontba: a Hangszobrászat Énekművészeti Stúdió zenés műsorát követően az Újpalotán már korábbiakban is hallott Haverock zenekar koncertjére került sor. Egy kis hastáncbemutatót követően pedig a Zenegép együttes koncertje zárta a szombat estét megadva a jó hangulatot.

Vasárnap a kerületi szervezetek részt vételével főzőversenyen mutatták be tudományukat a hölgyek és urak, miközben a Rainbow Team hip-hop tánccsoport műsora szórakoztatta a közönséget. A kisebbek és szüleik a játszóházban kézműves alkotó foglalkozás keretében gyöngyöt fűzhettek és játékokat készíthettek, majd megtekinthették a két játékmesterek – Érsek-Csanádi Gyöngyi (Aranyszamár Színház) és Krista Anita (Budapest Bábszínház) – segítségével a Macskajáték című produkciót. A maglódi Kacamajka Hagyományőrző Tánccsoport előadását követően az UTE torna szakosztályának gyermekei tornabemutatót tartottak.Mollini bűvész szórakoztató műsora után pedig a Frappé trió sajátos zenei világa szólalt meg. Mindeközben a civil szervezetek kerületi napja keretében különböző produkciók bemutatására is lehetősége nyílt azoknak, akik erre vállalkoztak. Így láthattuk többek között a Viva Voce kórust s Ayalát is.
Ha már a humorról esett szó, Varga Ferenc József kabaré műsora szintén mosolyt csalt az arcokra. Ő a ’98-as Humorfesztivál előadói díjának büszke tulajdonosa, a Mikroszkóp Színpad arany és platinalemezes művésze.
A programok tetézéseként a Favágók zenekar muzsikált. S az együttes mint mindig, jó hangulatot teremtett az Újpalotai Napok záró programján. Minderről a Vágó István vezette csapat gondoskodott.
Az i-re a pontot a tűzijáték tette fel, melyet ismét sokan tekintettek meg.