Menu

Képszerkesztő verseny aktív részvétellel

2006.06.15.

Ahogy márciusban már beszámoltunk róla, akkor került sor a XV. kerületi Digitális Képszerkesztés Tanulmányi Verseny szoftver bemutatójára és a GIMP verseny meghirdetésére. Akkor a szervező tanárok – Kudett Magdolna (Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola) és Varga Gábor Gyula (Hartyán NOK) – kilenc kerületi iskola tizenkét tanárának adtak tájékoztatást a versenyről.

Az iskolákban azóta a pedagógusok továbbadták a megszerzett tudást, s diákjaik a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Sződliget utcai épületében versenyeztek egymással.
A döntőbe előzetese pályamunkák alapján kerülhettek be a tanulók, s így tizenöten mutathatták be a digitális fényképek számítógépes feldolgozásával kapcsolatos ismereteiket, s amint a későbbiekben is olvasható, az egyetlen diáklány, a Károly Róbert Általános Iskola tanulója, Somogyvári Edina nyerte meg a versenyt.
A feladatokat Fodor Imre, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság munkatársa állította össze, mely szerint a döntőben egy Suzuki kép valamint saját rajz felhasználásával kellett egy montázst alkotniuk a résztvevőknek jpeg formátumban. A hetedik és nyolcadik osztályos diákok szinte még a feladatot is alig akarták meghallgatni, s máris nekikezdtek a munkának. Az ECDL központban tartott verseny 45 percig tartott, ám többen voltak olyanok, akik vagy már sokkal hamarabb kész voltak, vagy még az utolsó percekben is megpróbálták még kreatívabb módon, szebben, színesebben elkészíteni alkotásukat.
A képszerkesztés vizsga-modul az ECDL képzésen belül kifejezetten azoknak szól, akik a digitális képalkotás készségét a napi gyakorlat szintjén szeretnék elsajátítani. A mostani döntőbe került diákok bebizonyították, hogy minderre már most alkalmasak.
A verseny maga budapesti volt, ám kerületi kezdeményezésre szervezték meg. A döntőben a diákok munkáját Varga tanár úron, Kudett tanárnőn kívül Farkas Margit tanárnő, a Károly Róbert Általános Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Bogáncs utcai iskolájának tanára segítette még.
Köszönhetően a támogatóknak (XV. kerületi MOS Bizottság, Frenyó Vilmos Lászlóné, NJSZT ECDL Iroda, Suzuki Pest) és a szakmai támogatónak (FPI) senki nem ment haza üres kézzel ezen a napon, hiszen amellett, hogy a legtöbb versenyzőt nevező két iskola (Károly Róbert Iskola, Hartyán NOK) kapott egy-egy digitális fényképezőgépet, az első három helyezett diák az ECDL- képszerkesztés regisztrációs kártyáját vehette át (darabonként négyezer forint értékben). A többiek ECDL társasjátékot, Suzuki pólót és sapkát, pendrive-ot és baseball sapkát kaptak.
A verseny sikerét bizonyítja a kerület informatikatanárainak szép összefogása, aktív részvétele az új program kezelésének elsajátításában illetve ezen túl az ójdonságok azonnali átültetését a napi oktatómunkába.

Végeredmény:
Somogyvári Edina KR I. helyezett
Molnár Dávid HNOK II. helyezett
Bors Máté KR III. helyezett
Kovács Márton KR IV. helyezett
Tóth András HNOK V.helyezett
Vincze Viktor NHOK VI. helyezett
Kovács Richárd HNOK VII. helyezett
Mohácsi László KR VIII.helyezett
Szabó Antal HNOK IX. helyezett
Szebeni Zsolt KR X. helyezett
Pintér Attila HNOK XI.helyezett
Csóka Bence KR XII.helyzett
Kósa Bence KR XIII. helyezett
Galambos Imre HNOK XIV. helyezett
Dobrocsi Richárd HNOK XV. helyezett

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó linkek:


e-mail: – ahová kérdéseit küldheti el, aonnan anyagokat, linkeket kérhet

Verseny képei





Képes beszámoló