Menu

Emlékünnepség Világosító Szent Gergely tiszteletére
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.06.09.

A hagyományoknak megfelelően május utolsó hetében került sor a Világosító Szent Gergely tiszteletére rendezett emlékünnepségre, melyet a zuglói, a XIII. és a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat rendezett a Zuglói Kisebbségek Házában.

A rendezvényt Zárug Béla, a Zuglói Örmény Önkormányzat elnöke nyitotta meg, míg az emlékünnepségen Avedekian Viktória, énekművész, Várnagy Katalin színművész, a Guszán trió, Szabó László és Luszine Hakobjan, Zárug Zita, valamint a Harmónia Celesztis zuglói örmény kórus közreműködött. Az összejövetelen az örmény és az erdélyi örmény-magyar ételek ismét nagy sikert arattak
Külön program keretében volt az Örményország képekben című fotókiállítás megnyitója, mely igazán csodálatos, hiszen bemutatja Örményország egyedülállóan szép tájait, kolostorait a 9. századtól napjainkig.
-A kereszténység felvételének 1700. évfordulójára felépült Jerevánban egy gyönyörű bazilika, amelynek felszentelésénél II. János Pál is közreműködött- mesélte Nuridsány Mimi a rendezvény kapcsán. Ez a találkozó alkalom arra is, hogy az erdélyi, örmény származásukat megvalló magyar-örményeket meghívjuk több napra Magyarországra. Szállásról, ellátásról és a budapesti valamint vidéki programokról is gondoskodtunk. Idén Gödöllőre látogattunk ki, Budapesten múzeumok kiállításait tekintettük meg együtt. Jó alkalom ez az örmény hagyományok ápolására és az őszi, erdélyi örmény-magyar találkozó rendezvényeinek viszonzására, amelyet augusztus végén, ők rendeznek a mi anyagi támogatásunkkal Csíkszépvízen. Ez a település valaha csak örmény lakosokból állt. Ma már kevesen vannak, de ezekre a találkozókra egész Erdély területéről megjelennek a hagyományokat őrző örmény-magyarok.
Az ünnepséggel kapcsolatban Nuridsány Mimi elmondta, hogy Világosító Szent Gergely térítette meg III. Tiridát pogány keresztényüldöző királyt Kr.u. 301- ben és a király államvallássá tette a keresztény hitet Örményországban, először a világon. Nagyon sok korabeli történet található, amelyek bizonyítják Világosító Szent Gergely történetét. Ő lett az első katolikhosz Ecsmiadzinban, az örmények Vatikánjában. Ecsmiadzinban jelölte ki Isten a katedrális helyét, amikor megjelent Világosító Szent Gergelynek. Maga a név is azt jelenti örményül, ?ahova leszállt az egyszülött? A mai napig Ecsmiadzinban székel az egyházfő. A katedrális nemcsak Örményország, de az egész keresztény világ legrégebbi temploma.
Világosító Szent Gergely tisztelete annyira élő, hogy nincs olyan település, ahol ne építettek volna róla elnevezett templomot nemcsak Örményországban, de a világon mindenütt, ahol örmények élnek.
Ennek a tiszteletdadásnak az alkalmából rendezzük a májusi megemlékezést az örmény Apostoli Egyház megalapítójának emlékére és tiszteletére Gergely névnap havában, májusban- mondta végezetül Nuridsány Mimi.

Kapcsolódó hírek

Képes beszámoló