Menu

Megnyílt a drogambulancia az Arany János utcában
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.06.08.

Június 8-án délután hivatalosan is megnyitotta kapuját a drogambulancia a XV. kerület Arany János utca 73. szám alatt.

A megnyitó alkalmából Dr. Neszt Kálmán orvos-igazgató mondott köszöntő beszédet:
-Másfél év munka után jutottunk el odáig, hogy a ami napon a XV. kerületi Drogambulancia átadásra kerüljön. Köszönetünket fejezzük ki az Egészségügyi Minisztériumnak a nyertes pályázatért, a XV. kerületi Önkormányzatnak a támogatásért és a hozzájárulásért, a kivitelezőnek az elvégzett munkáért, a munkatársaknak az igényes berendezésért és a leendő üzemeltetőnek, a Drogprevenciós Alapítvány munkatársainak.
Felmerül a kérdés, van-e szükség a XV. kerületnek drogambulanciára? Jó lenne azt a választ adni, hogy nem, de sajnos ezt nem tehetjük meg. Közvetlen és közvetett bizonyítékok mutatják, hogy jelen van kerületünkben is a drog. Iskolában, szórakozóhelyen és sajnos, a közterületeken is egyre több jel mutat erre. Egyesek ártatlan szórakozásnak tartják, mások kevésbé ártalmasnak, mint egyéb káros szenvedélyeket, csak akkor áll meg az élet egy kicsit, mikor közvetlen közelünkben bekövetkezik a tragédia. Akkor egy kicsit elgondolkodunk, aztán az élet megy tovább és elfeledkezünk róla. Pedig akkor már egy család, egy kisebb vagy nagyobb közösség elveszített valakit. Ne feledkezzünk meg róla, amit már több alkalommal módomban volt elmondani, az egészségünkért az egészségügy csak kb. 15-20%-ban felel. A többiről magunknak kell gondoskodnunk. Ez a tevékenység ugyanúgy része az egészségmegőrzésnek, a betegségmegelőzésnek, mint bármely más szűrővizsgálat. Éppen ezért köszönet mindazoknak, akik ebben a nehéz, sok gondoskodást, utánajárást igénylő feladatot elvállalják, hogy foglalkoznak azokkal az emberekkel, akiknek saját akaratukból nem sikerül távol maradni a drogtól.
Egy drogambulancia működésére nem a fényes nyilvánosság a jellemző. Mi sem szeretnénk, ha a mienk így működne. De szeretnénk az elején, ha a léte publicitást nyerne az iskolák pedagógusai, a szülők, a gyermekvédelmisek, a védőnők, a gyermek és felnőtt háziorvosok körében, és persze tudjanak róla a hatóságok is. Éppen ezért felkérem a működtető alapítványt, hogy az indulást követően az említett szervezetek felé küldjenek egy rövid tájékoztatót magukról, elérhetőségükről, tevékenységükről.
A köszöntőt követően Király Csaba alpolgármester tartott rövid megnyitó beszédet. Elmondta, hogy előzményként 2004-ben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon merült fel, hogy a kerület pályázzon egy drogambulancia működtetésére, mivel az intézmények vezetői részéről igény merült fel. Az önrészt a kerület biztosította, a pályázatot pedig megnyerte a kerület. Azért is fontos, hogy megvalósulhatott ez a beruházás, mert a problémákat itt helyben kell orvosolni.
Dr. Csiszér Nóra főorvos asszony a Drogprevenciós Alapítvány vezetője, mint működtető beszélt ezt követően néhány szóban:
-Nagy lépés a kerület és az alapítvány életében is ennek az ambulanciának a megnyitása. Miért is foglalkozunk annyit a droggal? Mert a korábbiakban a droghasználat szabályozott volt, ma pedig ?szabad a pálya?. 2003-as adat szerint a magyarországi drogfogyasztás az ifjúság és a fiatal felnőttek körében nőtt és nőtt azok száma is, akik igénybe vették a kezeléseket. Budapesten eddig négy drogambulancia volt, de az igényekhez ez a kapacitás kevés. Épp ezért jó, hogy alakulhatott még egy ilyen hely.
A főorvos beszélt arról, hogy több lábon szeretnének állni: a legfontosabb a prevenció, a felvilágosítás. A tűcsere programot itt a kerületben nem fogják alkalmazni, de a kezelés kiemelt szerepet kap. Lesznek addiktológiai konzulensek, illetve az utcai aktivisták kiépítik a kapcsolatokat.
A főorvos asszony szavait követően Dr. Neszt Kálmán hivatalosan is megnyitotta az ambulanciát, majd mindenki körbenézhetett, hogy hol milyen foglakozás, kezelés fog történni.

Képes beszámoló