Menu

Kinek, mikor és hogyan kell védekeznie a parlagfű ellen? ÚTMUTATÓ

2020.07.31.

Az allergiások legfőbb ellensége júliusban okozza a legtöbb kellemetlenséget, de az ellene való védekezés egészéves feladat.

A Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Ügyfélszolgálati Osztálya útmutatása alapján összeszedtük a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az osztály hivatalos tájékoztatója innen letölthető.

  • A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége.
  • A főváros szabályok értelmében az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana, és az ingatlana előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről.
  • A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július, virágzása azonban korábban kezdődik. Változott a jogszabály, így a földhasználó most már egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
  • Belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága ellenőrzi a jogszabályok betartását.
  • A parlagfűvel fertőzött területek felderítése és az eljárások megindítása a hatóságok feladata, azonban hatóságok megkeresésére, vagy lakossági bejelentésre is intézkedhetnek.
  • A lakossági bejelentéseket 2013 óta kezeli a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) – ez a felület idén június 1-től fogadja a bejelentéseket. A Nébih által működtetett internetes felület itt érhető el. Az oldalon regisztrálni kell, ezután lehet a bejelentést megtenni és fotókkal is illusztrálni az állapotot.
  • Lakossági bejelentéseket a Polgármesteri Hivatal egyéb csatornáin is meg lehet tenni. Így a telefonos applikáción, a panaszbejelentő rendszeren (IPR) keresztül, a Zöldszámon, a postai úton vagy hivatali telefonszámokon: Ezeket a bejelentéseket minden esetben ellenőrzik az ügyintézők.
  • Amennyiben a föld használója nem tesz eleget védekezési kötelezettségének az illetékes hatóság ún. közérdekű védekezést rendel el – a mulasztók költségén. Növényvédelmi bírságot is kiszab, melynek mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.

(Cs.B.)