Menu

Határtalan Civil Nap

2006.05.24.

Miközben a PEPE és a Civitalis Egyesület meghívására a Magyar Civil
Szervezetek Erdélyi Szövetségének delegációja itt volt a hétvégén, szombaton a Pestújhelyi Közösségi Házban volt a Határtalan Civil Nap, melyen délelőtt szakmai konferencia, délután civil fórum várta az érdeklődőket.

Báder György, a PEPE elnökének, s egyben a program egyik házigazdájának köszöntését követően a délelőtti szakmai konferencia keretében Somai József (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége, ERMACISZA) Az erdélyi magyar civil szervezetek helyzete, fejlődése, problémái címmel tartott rövid prezentációt, majd a kormányzati-civil kapcsolatokról, az állami támogatási rendszerről egyrészt Jagasics Béla (mb. főosztályvezető, ICsSzEM) valamint a határon túliak oldaláról Magyari Sára (START Tanácsadó és Továbbképző Iroda) tartott átfogó bemutatót.
Itt is, ott is vannak tapasztalatok az 1-2 százalékos támogatásról. Erről Gerencsér Balázs (Nonprofit Információs és Oktatási Központ), Szenkovics Dezső (Agnus Média Alapítvány) és Kovács Csongor (Zöld Erdély Egyesület) beszélt. Az önkormányzati-civil kapcsolatokról Avarkeszi Béla (civil referens, Budapest XV. Kerület Önkormányzata) és Csáki Rozália (Civitas Alapítvány), Zahoránszki István (Hollósy Simon Művelődési Egylet) tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően még a délelőtti programban esett szó érdekes előadások keretében a civil sajtóról, a civil folyóiratokról. Minderről Vajda György (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete), Nagy Ádám (főszerkesztő, Civil Szemle), Csáki Rozália (főszerkesztő, Civil Fórum) és Báthory Erzsi (Toronyhír Újpalotai Média Alapítvány) beszélt.
A hosszabb ebédszünetet követően délután fórum keretében a civil együttműködésről beszélgettek a részt vevők illetve bemutatkoztak a helyi és az erdélyi civil szervezetek.
A civil együttműködés alakulása Erdélyben címmel Somai József (Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége, ERMACISZA), míg az Újpalotaiak Baráti Körének történetéről, s a kezdeti lépésekről Báthory Béla elnök, a Nyírpalota társaság alakulásáról, működéséről, a kerületben működő civil együttműködésről Kelemen Árpád, míg a Csepel szigeten végül is sikerrel megvalósult civil összefogási kísérletről Menyhért Péter (Mosoly Nővérszolgálat) tartott prezentációt.
Mindeközben, illetve ezt követően annak függvényében, hogy ki meddig ért rá, az erdélyi és a helyi civil szervezet mutatkozhattak be a többieknek, s nyílt lehetőség egymás jobb megismerésére. Így az erdélyiek részéről az Agnus Média Alapítvány (Szenkovics Dezső), a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont Diáktanácsa (Zsombori Csaba), a Bodvaj Egyesület (Benedek Márta), a CIVITAS Alapítvány (Csáki Rozália), a Gyergyói Civil Háló (Magyari Levente), a Hollósy Simon Művelődési Egylet (Zahoránszki István), a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (Vajda György), a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda (Takács Gyöngyi), az Outward Bound Romania (Szabó Andrea), a START Tanácsadó és Továbbképző Iroda (Magyari Sára), a Zöld Erdély Egyesület (Kovács Csongor), míg a helyi civilek közül az Angol-Magyar Képző és Továbbképző Központ (Kolumbán Imola), a Hosszútávú Egészségvédő Program Egyesület (Volentics Vera), a Létminimum Alatt Élők Társasága (Simó Endre), a Magyar Szinergia Ház Közhasznú Egyesület (László Tamás), a Magyar Szociális Fórum (Dr. Jánosi Gábor), a Pestújhelyi Iskoláért Alapítvány (Kovácsné Antal Julianna), a Tavasz Kórus Alapítvány (Tóth Lajos), a Zöldövezet Közhasznú Egyesület (Kármánné Dr. Herr Franciska), a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (Mészáros Balázs) adott tájékoztatást működésükről, tapasztalataikról.
A zárszót Sebestény István, a Civitalis Egyesület elnöke tartotta meg, s kifejezte, hogy igazán sikeresnek, hasznosnak tartotta ezt a közösen eltöltött napot, melynek jó lenne, ha folytatása is lenne.
A Határtalan Civil Nap fővédnöke Hajdu László polgármester volt, míg a rendezvényt a Nemzeti Civil Alapprogram és Budapest XV. Kerületi Önkormányzata támogatta.

Kapcsolódó anyagok, előadások, prezentációk:






Képes beszámoló