Menu

Festészet, grafika, metszet

2006.05.18.

Hétfőn délután Priskin Zsuzsanna klasszikusgitár játékát követően Verebes György festőművész nyitotta meg Nagy Dénes festőművész és Nagy Katalin Matild grafikusművész alkotásaiból álló kiállítást.

A Zsókavár Galériában látható kiállítás anyaga képgrafikai és festészeti.
-A képgrafika egy szigorúan körülhatárolt szakmai fogalom. A grafikai szemlélet ellentétes a festészeti szemlélettel. A két alkotó egy pár, ám teljesen szuverén alkotó személyiségek. A két pálya ugyanis más szellemi és érzelmi alapállásból indul ki.
-Matild egy ízig-vérig grafikus, a vonal embere mondta Verebes György. A festményekkel kapcsolatban azonban egy teljesen más nézőpontot láthatunk a fiatal művésztől.
-Ahhoz, hogy valami újszerű legyen, arra nem kell törekedni, hanem hagyni kell. Tisztelni kell a hagyományt a legnemesebb értelemben.
Nagy Dénes és Nagy Katalin Matild kiállítása május 28-ig látogatható kedden 10-20, szerdától péntekig 10-15, csütörtökön 11-16 óráig, egyéb időpontban a ház programjaihoz igazodva

Nagy Katalin Matild gyermekkorát Rákóczifalván töltötte, majd a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban tett érettségit követően a Szegedi Tudományegyetem rajz-művelődésszervező szakán diplomázott. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Szolnoki Metszőkörnek. Jelenleg az Önálló Vizuális Alapiskolában illetve a Belvárosi Általános Iskolában tanít. 1998 óta vesz részt csoportos kiállításokon, így láthatóak voltak alkotásai Szolnokon, Szentendrén, Olaszfalun, Tihanyban, Szegeden, Budapesten, valamint Szlovákiában. 1998-ban Ifjú Művészdíjat kapott, majd
1999-ben Budapesten első díjas lett, míg 2003-ban Szegeden második díjat kapott munkájáért.

Nagy Dénes Kecskeméten végezte középiskolai tanulmányait, majd 1997-1998-ban előkészítő tanulmányokat folytatott Lázár Pál festőművész irányítása alatt.
1998-2004 között a Szegedi Tudományegyetem főiskolai karának rajz-művelődésszervező szakán szerzett diplomát, ahol mesterei volt Sinkó János, Aranyi Sándor. Az elmúlt közel öt év alatt Szegeden, Szolnokon, Budapesten, Solton volt több helyszínen is kiállítása.

Kapcsolódó hírek




Képes beszámoló