Menu

Mindent meg kell tennünk

2020.07.07.

Júliusban hosszú idő után újra pályázatot ír ki a szociális bérlakásokra az önkormányzat – erről kérdeztük Cserdiné Németh Angélát.

Miért most írja ki az önkormányzat a szociális bérlakásokra a pályázatot? A járvány okozta nehézségek miatt?

Nem, már korábban is terveztük a szociális pályázatot, ugyanis már hosszabb ideje nem volt erre lehetőségünk. Az elmúlt években lakhatási válság alakult ki Magyarországon, elszabadultak az ingatlanárak, az egekbe szöktek az albérletárak. Arra készülünk, hogy félmilliárd forintos bérlakás-építési és felújítási programba kezdünk, ez az év végéig megtörténhet. De teendőnk addig is van – nagyon sok megkeresést kaptunk folyamatosan a szociális bérlakásokkal kapcsolatban.

Mekkora az igény a szociális bérlakásokra?

Azt gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: minden polgármesteri fogadóórám jelentős részét teszik ki azok a beszélgetések, amelyeket nehéz anyagi körülmények között élő kerületiek lakásgondjairól folytatunk. Mindent meg kell tennünk, hogy a hozzánk fordulók gondjait enyhítsük.

Hány lakásra lehet most pályázni?

Összesen kilenc üres, komfortos, összkomfortos, illetve energiatakarékos összkomfortos lakás szerepel a pályázaton. Fontos látni, hogy ennél természetesen nagyobb igény lenne szociális bérlakásokra, azonban az önkormányzati lakásállomány ezt teszi lehetővé jelenleg. Emiatt is van szükség az említett bérlakás-programra.

Milyen állapotú lakásokat kínál a jelentkezőknek az önkormányzat?

Valamennyi ingatlanba felújított állapotban költözhetnek az új bérlők akkor, amikor a kiértékelés és a szerződéskötés után átvehetik a lakáskulcsokat. Egy kivételével valamennyi bérlakás Rákospalotán található.

Hány lakásra pályázhat egy jelentkező?

A pályázó az azonos időpontban meghirdetett lakások közül legfeljebb három lakásra nyújthat be pályázatot. Amennyiben a jelentkező egynél több lakásra pályázik, akkor pályázatának tartalmaznia kell a lakások rangsorolását is.

Kik pályázhatnak?

A rászorultság mellett olyan feltételek is vannak a pályázatban, amelyek a kerületi kötődésre, illetve a szabálykövetésre nyújtanak garanciát. Ezek között van az, hogy a pályázat kiírása előtti legalább három évben a jelentkező állandó bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye folyamatosan Budapest XV. kerületében legyen, és életvitelszerűen itt is lakik. Fontos, hogy a benyújtás pillanatában nem lehet adó- vagy adók módjára behajtható lejárt tartozása és rendelkezni kell legalább 6 havi munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból vagy egyéb ellátásból származó igazolt jövedelemmel. Az is fontos kitétel, hogy a pályázó tulajdonában, haszonélvezetében a jelen pályázati kiírás napjától visszamenőleg számított 5 éven belül nem volt beköltözhető lakóingatlan. Utóbbi vonatkozik a pályázóval együtt költözni kívánó családtagokra – esetükben a benyújtás időpontjában. A nettó havi jövedelem az egyedülálló pályázó esetében a nem haladhatja meg a 85.000 forintot (de eléri a legalább 50 ezret), több együtt költöző esetén az egy főre jutó jövedelem a 75.000 forintot (de eléri a legalább 30 ezret).

Mik a határidők?

A pályázati anyagot 2020. július 13., hétfő reggel 8-tól lehet elérni a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.). A pályázati határidő 2020. július 31., péntek 12 óra. Minden, a pályázattal kapcsolatos információ hozzáférhető lesz az önkormányzat honlapján.

Mikor döntenek a szociális bérlakásokról?

A benyújtott pályázatokat a Népjóléti Bizottság a továbbiakban erre előzetesen kijelölt öt tagja dolgozza fel. Ez a „munkabizottság” a pályázati kiírás mellékletét képező, nyilvános pontrendszer alapján rangsorolja a pályázatokat, és lakásonként az első három helyezettre javaslatot tesz. A javaslatot – ide értve az érvényes és érvénytelen pályázatokat is – a polgármester terjeszti elő a Bizottság elé döntésre. A döntésre pályázati határidő után 60 napja van az önkormányzatnak.

(Cs.B.)