Menu

Irodalmi délután és kiállítás

2006.05.13.

Ha a hónap első csütörtöki napja van, akkor az olvasók, a könyvtárlátogatók már megszokhatták, hogy a FSZEK Eötvös utcai könyvtárában a Krúdy Kör irodalmi délutánjára kerül sor, illetve az utóbbi hónapokban ilyenkor egy-egy alkotóművész kiállítását is az érdeklődők figyelmébe ajánlják a szervezők.

E hónapban az elmúlt héten került sor Fenyves Mária Annunziata grafikus, festőművész kiállításának megnyitójára. Kanizsa József, a már hagyományos házigazda szerepet betöltő titkár ezen az összejövetelen nem tudott részt venni, de gondolatait Feinek György költő tolmácsolta.
-Itt a Könyvtárban, a könyvek világában gyönyörködhetnek Fenyves Mára Annunziata művészien megalkotott képeiben. A természet, ami Annunziata örök álma, amelyből merítkezik, amely adja az ihlető forrást. Már gyermekkorában is felfedezte a virág-szigetét, amely mint egy birtok, száz és száz színes szépségével öleli körül a megálmodott és valós virágaival, csodás elképzelt színeivel, illataival. Szép kincs a női léleknek a virág. Tiszta lélekemelő, lélekgyógyító, lélekmelegítő a nagy Természet különleges, különös szép adománya. Ezeket örökítette meg évtizedek óta átéléssel, áhítattal, különös türelemmel és művészi nagy tudással. S mindegy, hogy fekete színekkel tollrajzban, vagy színesben akvarellel, pasztellel, temperával, tollal, ceruzával, mert mindenkor ízléses, finomívű, gyönyörű alkotások: egy női kéz mesterművei, amit jól esik látni, nézni, a természetet magunk előtt látni.
Fenyves Mária Annunziata is egy virág a virágai között és mindig újat, és újat
alkot. A vonalak ezreivel adja vissza a szép virágokat, hiszen a természet adta
szépségeket tárja elénk.
Dr. Pogány Ö. Gábor művésztörténész, egyetemi tanár egyik kiállítás megnyitón e szavakat mondta: ” Munkásságának forrása a hit, a meggyőződés, a jóság, a szeretet és a tartalmi elkötelezettség, ez a harmóniát árasztó eszmevilág nincs műfajhoz, egyetlen szabadalomhoz motívum-rendszerhez kötve. Reneszánsz típusú tehetsége, melynek egyik jellemzője éppen a sokoldalúság.” Ahogy már említettem valóban nagyon sok oldalú művésszel van dolgunk, s a művészet iránti szeretetet szüleitől örökölte, hisz megadatott számára az az ajándék, hogy a rajz, a festészet, az irodalom és zene légkörében nőjön föl.
Mint könyvtáros, népművelő 30 éven át könyvtárvezető volt, de művészettörténeti tanulmányokat is folytatott, tanára Dr. M. Kiss Pál volt az egyetemen. És mesterének vallja Róna Emy grafikus, -festőművész illusztrátort. Általa vezetett a könyvtárban képzőművészeti szakkört, szervezett kiállításokat, irodalmi esteket, zenei délutánokat, hangversenyeket, stb. ez is a sokoldalúságát mutatja. Kiállításokon kívül számtalan irodalmi esten vett rész, szervezte, folyóirat, -antológiákban, és eddig 12 könyve jelent meg. Számtalan társaság, egyesület vezetőségi tagja, így a Krúdy Gyula Irodalmi Kör szervező titkára. Krúdy bronz és ezüstérmes író.
A kiállítás megnyitót követően pedig Molnár Tünde, Nguyen Piroska, Stancsics Erzsébet és Tóth Katinka előadását hallgathatta meg a közönség, amely az Anyák Napja jegyében zajlott.

Kapcsolódó cikkek:




Képes beszámoló