Menu

Új egyenruha a közterületen

2006.05.10.

Május 9-én a Bácska utcában mutatták be a kerületi közterület-felügyelet munkatársainak új nyári egyenruháját. Természetesen, nem egy, a külső szemlélőktől elzárt irodában, hanem a közterületen.

Moór Árpád, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője elmondta, hogy az új egységes formaruha bevezetését egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza. Ez meghatározza, hogy az önkormányzatok által működtetett közterület-felügyeleteknek mindenhol egységesen kell megjelenniük, ugyanakkor az egyenruhájuk el kell, hogy különüljön a főváros által működtetett, ám más jogkörökkel rendelkező szervektől.
A kerületi közterület-felügyelők a jövőben világoskék ingben, sötétkék simlis sapkában, nyakkendőben és nadrágban lesznek majd láthatók a közterületeken. A 10 fős egység valamennyi tagja az ingujján, illetve a mellkasi zseb felett viselni fogja a nevét és a munkaadójának jól látható jelzését.
Az új egyenruha – melyet Dr. Nagy Antal jegyző, Hajdu László polgármester és Gyurcsánszki János alpolgármesterek egyaránt megtekintettek – azonban nem jelenti azt, hogy a közterület-felügyelők hatásköre is megváltozott volna. A régi szürke, ma már kék egyenruhás hatósági személyek legfontosabb feladati közé továbbra is a roncsgépjárművek feltérképezése, esetleges elszállíttatása, a közterületek jogszerű használatának ellenőrzése, a közterület rendjének felügyelete, a közterület, az önkormányzati vagyon, a közrend és közbiztonság védelme, a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése, illetve az állat- és egészségügyi, ebrendészeti feladatok ellátása tartozik. Fontos tudni, a közterület-felügyelet munkatársai kényszerítő eszközöket nem alkalmazhatnak, éppen ezért fegyvert sem viselnek. Helyette munkájuk végzéséhez elengedhetetlen büntetőcédulát és fényképezőgépet hordanak az övtáskájukban.

Képes beszámoló