Menu

Testületi ülés után III. (a gazdasági társaságokról, 56-os emlékbizottságról)

2006.05.02.

Hajdu László polgármester a testületi ülést követő sajtótájékoztatón többek között tájékoztatást adott az önkormányzat által alapított gazdasági társaságok működésével kapcsolatosban.

-Ezek a gazdasági társaságok (Csapi 15 Kft., Répszolg Kht., Palota Holding Rt.) működése a törvényi előírások szerint történik. A 2003. XII.29-én a Képviselő-testület által jóváhagyott Alapító Okiratok, 2004. IV.28-án az „üvegzseb” törvény alapján módosításra kerültek. Elfogadta a képviselő-testület a Vezetői Javadalmazási szabályzatokat. A tulajdonos önkormányzat a Palota Holding Rt-vel évente a Megbízási Szerződésben szabja meg a vagyongazdálkodási, vagyonhasznosítási feladatokat, a Répszolg Kht-val a Közhasznú Szerzősében a park- és közterület-fenntartási és közhasznú foglalkoztatottakkal kapcsolatos elvárásokat. Mindezek pénzügyi alapja az éves költségvetésben került jóváhagyásra. A Csapi 15 Kft. pedig a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendelet alapján végzi a piacok fenntartását, üzemeltetését.
A társaságoknál képződő adózott (mérleg szerinti) eredményeket évek óta a testület nem vonja el osztalékként, hanem fejlesztési célok megvalósítására eredménytartalékba (lekötött) helyezteti. Ez a 2005. évi összegeket illetően az alábbi: Répszolg Kht – 11,872 millió forint, Palota Holding Rt. 2,259 millió forint, Csapi 15. Kft. 889 ezer forint. A gazdasági társaságok tehát eredményesen gazdálkodtak, valamennyi nyereséggel zárta az évet. Ezen belül kiemelkedő a Répszolg Kht nyeresége. A munkájuk alapján az önkormányzati költségvetés határozza meg.
-Küzdünk egy olyan gonddal, hogy a lakosság egy része sajnos nem tud fizetni határidőre lakbért és közüzemi költséget. Ezeknek az ügyében is kényszerülünk
dönteni: a jövőt illetően a bérbeadó tulajdonos (a XV. kerületi Önkormányzat) nemcsak a lakbér beszedéséért felelős, hanem a távfűtés költségéért is. A tegnapi döntés értelmében fizetjük ki a közműszolgáltatóknak a bérlők elmaradt tartozásait, így viszont mi is arra kényszerülünk, hogy a saját bérlőinktől a pénzünket behajtsuk.
-Néhány egyéb dolgot érintve még szeretnék arról szólni, hogy a Zsókavár utcában a volt Pajtás étterem helyén kap megfelelő elhelyezést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtára, melynek megépítésére a fővárosi költségvetésben 104 millió forint van. Most pedig egy olyan módosulás lesz még, hogy az emeleti OTP fiók lekerül a földszintre és egy kulturált, szép, területileg is egy nagyobb helyiség fog ott megépülni, amely valószínűleg a régió vállalkozási hitelezését fogja intézni amellett, hogy a lakossági ügyintézés is itt történik.
-Önkormányzatunk évek óta nagyszabású ünnepséggel emlékezik meg az ?56-os forradalomról, jó kapcsolatot ápolunk a kerületi civil szféra szervezeteivel. Ezért az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára méltó programsorozattal készülünk. A programok szervezésében a kerületi civil szervezetek, közművelődési és közoktatási intézmények összefogására van szükség, ezért a feladatok ellátására, koordinálására emlékbizottság létrehozása célszerű. A rendezvények előtt az önkormányzat és a polgármesteri hivatal képviselőinek koordinálásával programalakító egyeztetéseket tartunk, ahol a fent nevezett szervezetek, intézmények munkatársai vesznek részt, ötleteikkel, javaslataikkal gazdagítva a programok struktúráját.
-A 2006. október 23-ai nemzeti ünnep kerületi rendezvényei egyben az Emlékhét nyitánya is. Az ezt követő napokban az Emlékbizottságban résztvevők vezetésével számos, minden korosztályt megszólító programok valósulnak meg.
A rendezvények sorát november 4-én, az áldozatok emléknapján fáklyás menettel zárjuk.
Terveink között szerepel a Széchenyi téren a 48-as emlékmécses melletti területen az Áldozatok és Hősök Emlékhelyének kialakítása, a kopjafa áthelyezése, mely a jövőben az állami és nemzeti ünnepek önkormányzati rendezvényeinek helyszínéül szolgálhat tekintettel arra, hogy közelében található a 48-as emlékmécses, a Kossuth-szobor és az ?56-os Emlékoszlop- hangzott el.
A programok megvalósításában széles együttműködésre számítanak az intézményekkel, a szervezetekkel, az egyházakkal és nem utolsó sorban a lakossággal. Ezért ?56-os Emlékbizottságot alakítottak, amelynek elnöke Hajdu László polgármester, társelnökök Bácskai Endre (?56-os Szövetség XV. kerületi Szervezete) és Kecskés Mihály (POFOSZ XV. kerületi Szervezete).

Testületi jegyzőkönyv:

KTV felvétele: