Menu

Tehetségek napjai- Pedagógiai-Szakmai Programok

2007.03.22.

Kedden délután a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár adott otthont a kerületi alsó és felső tagozatos rajzverseny díjazottjai és a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár gondozásában folyó 2. évfolyamos gyerekek számára szervezett komplex képzőművészeti tehetségfejlesztő program díjazottjai számára rendezett díjkiosztó ünnepségnek, az ezt követő kiállítás megnyitónak, valamint a pedagógusoknak és a szülőknek szervezett programnak, melyen a tehetséggondozás állt a középpontban.

Az ünnepség a kamarateremben kezdődött, ahol Homor Istvánné, igazgatónő köszöntötte a résztvevőket, s köztük dr. Pálinszki Antal alpolgármestert, Lindner Gusztávot, az OMIS osztály vezetőjét, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság részéről Németh Angéla elnököt, Baracskay Éva és Mihály Zoltán alelnököket, az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. részéről Béely Gábort, a Budapesti Központ igazgatóját, Szász Lídia Sárát, tankönyvszerzőt, Kovácsné Mandur Ada kerületi referenst, majd szót ejtett a programsorozatról. Így arról, hogy minden gyerekben ott szunnyad a tehetség, de nagy feladata van szülőnek, pedagógusnak abban, hogy mindez kibontakozhasson. A Hubay Zeneiskola már 40 éve mindebben élen jár: a zeneoktatás területén próbálja segíteni a tehetségeket. S hogy mindez így van, egy friss élményét osztotta meg az igazgatónő a jelenlévőkkel: az elmúlt napokban rendezett négynapos nyíregyházi zongoraversenyen Nguyen Vivien az I. korcsoportban 1. helyzést ért el. S mivel betegsége miatt nem tudta a helyszínen átvenni az elismerését, így most Homor Istvánné nyújtotta át neki.
A vendégeket egy kis műsorral is köszöntötték a tehetséges hubays gyerekek: Nagy Boldizsár, a Szent Korona Általános Iskola tanulója klarinéton, míg Csanálosi Ilona zongorán adott elő egy darabot. Hermann Lilla, a Kossuth NOK tanulója egy szép verset mondott, míg a Hartyán NOK tanulója Jávorcsik Alexandra egy népdalcsokrot állított össze az ünnepség tiszteletére.
Dr. Pálinszki Antal alpolgármester a programsorozat megnyitójában kiemelte, hogy milyen érdekes szó az, hogy: tehetség.
-Mindenki valamiben tehetséges: van, aki ezt nem találja meg az életében. Az pech. Hiszen lehet, hogy valaki tehetséges sportoló, miközben a matematikában nem jeleskedik, de mindez lehet fordítva is.
„Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és hogy ezt a valamit bármi áron el kell érnünk”-olvasható a program mottójaként, melyet Marie Curie mondott. Kívánom, hogy találjuk meg mindannyian, hogy miben vagyunk tehetségesek- mondta az alpolgármester, majd először a kerületi rajzverseny díjazottjai, majd a tehetségfejlesztő programon (rajz ill. matematika) résztvevő kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek vehették át megérdemelt jutalmukat.

Komplex képzőművészeti verseny 2007 díjazottjai:
1-2. osztály:
I.Kiss Anett (Czabán Általános Iskola)
II.Tóth Eszter (Szent Korona Általános Iskola)
III.Molnár Levente (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda)
Különdíj: Csorba András (Károly Róbert Általános Iskola)
Nguyen Hoang Nam (Pestúhelyi NOK)

3-4. osztály:
Nem tagozatosok:
I.Kovács Dávid (Pestújhelyi NOK)
II. Konecsni Luca (Kossuth NOK)
III.Arisztarkova Polina (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda)
Különdíj: Révész Ádám (Szent Korona Általános Iskola)

Tagozatosok:
I.Homoki-Nagy Fanni (Hubay)
II. Nguyen Péter (Czabán Általános Iskola)
III.Kovács Réka (Czabán Általános Iskola)

5-6.osztály:
Nem tagozatosok:
I.Bouchal Rita (Hartyán NOK)
II.Bogdány Barnabás (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) és
Csanálosi László (Szent Krorona Általános Iskola)
III.Timkó András (Kossuth NOK)
Különdíj: Labbancz Borbála (Száraznád NOK)
Truong Bao Yen (Károly Róbert Általános Iskola)

Tagozatosok:
I.Tóth Vera (Czabán Általános Iskola)
II.Hajnal Réka (Czabán Általános Iskola)
III. Nguyen Cintia (Czabán Általános Iskola)
Különdíj: Hagyó Viktória (Hubay)
Verhás Georgian (Czabán Általános Iskola)

7-8. soztály:
I.Pollmann Sára (Hartyán NOK) és Ferencz Dávid (Száraznád NOK-Hubay)
II.Bogya Karola (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) és Solti András (Pestújhelyi NOK-Hubay)
III.Holló Krisztina (Szent Korona Általános Iskola) és Iványi Dániel (Károly Róbert Általános Iskola-Hubay)
Különdíj: Tóth Ákos (Czabán Általános Iskola)

A Kerületi tehetségműhelyben résztvevők között:
Matematikából: Hilgier Armand, Pataki Csilla Noémi, Bíró Attila, Kiss Olivér, Kriszán György, Csorba András, Tóth Henriett, Várkonyi Viktor, Somodi Gergely, Nagy Renáta, Molnár Krisztián Mike, Hunyadi Márton, Nagy Boldizsár, Záhonyi György
Rajból: Tóth Eszter, Balogh Kíra Ágnes, Meleg Veronika, Migend Lili, Truczán Panni, Szaniszló Dávid, Végh Máté, Miszlai Hunor, Károlyi Áron, Cserni Patrik, Csorba András, Krecska Dominik

A díjak átadását követően Lakatos Henriett hegedűjátékát hallgathatta meg a közönség, majd a program a földszinti előtérben folytatódott, ahol Kissné Breczek Margit nyitotta meg néhány gondolattal a díjazottak pályamunkáiból, műveiből összeállított kiállítást. A művésztanár felelevenítette, hogy a komplex versenyre plasztikkal, szoborral lehetett nevezni, majd a központi versenyen (alsó tagozatosok a Kossuth NOK-ban, felső tagozatosok a Czabán Általános Iskolában) grafikát és festményt kellett készíteniük.
-A legjobbak pedig a fővárosi versenyen vehetnek részt. Közülök az elmúlt héten Terenyei Tímea és Homoki-Nagy Fanni 4. helyezett lett a korcsoportjában. A mostani kiállításon a Tehetséggondozó Műhely is bemutatkozik alkotásaival, illetve néhány munkáját elhozta a fotó-videó tanszak is a kiállításra- mondta és külön köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak és a programot segítő tanároknak: Fischer Katalinnak és Sz. Bercsényi Évának.
A kiállítás megtekintését követően a szülők, a pedagógusok a számukra rendezett
programokon vehettek részt. Előadás hangzott el A tehetséges gyerekekkel kapcsolatos problémák és sikerélmények a nevelés-oktatás folyamatában címmel (Dr. Heimann Ilona főiskolai docens, a tehetség szakirányú képzés referense ELTE Pedagógiai-Pszichológiai Kara), A tehetséges gyerekekkel kapcsolatos problémák és örömök a családi nevelésben címmel (Dr. Herskovits Mária szakértő, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke) illetve A tehetséggondozás egyik hatékony módja a projektoktatás-Az őskor zenéje projektcímmel tartott bemutatót Tompa Edit tanító, szakértő,
Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda, a 2. évfolyamos gyerekek számára szervezett kerületi matematikai-logikai tehetségfejlesztő program, az ?Észpörgető? vezetője illetve tartott konzultációt Szepesiné Bercsényi Évával, a kerületi Tehetséggondozó Műhely képzőművészeti tagozatának vezetőjével, a komplex képzőművészeti tehetségfejlesztő program vezetőjével a 2. évfolyamos gyerekeknek szervezett tehetségfejlesztő programok eddigi eredményeiről.
A programsorozatban legközelebb március 28-án Szökkősné Patinszki Andrea, a kerületi Tehetséggondozó Műhely vezetőjének szervezésében Kaszibáné Csapó Csilla tanárnő tart bemutató órát a Szent Korona Általános Iskolában A röplabda tanítása, a készség és tudás fejlesztése az alsó tagozatos órákon témakörben.