Menu

Sportos Czabánosok sportrelikvia kiállítása
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.04.30.

Pénteken délután a Czabán Általános Iskola pincegalériájában Varga László elnök-igazgató köszöntőjét követően Hajdu László polgármester nyitotta meg a „Sportereklyék” című kiállítást.

A kiállítás megnyitón részt vett Piller Sándor FIFA játékvezető, valamint Lindner Gusztáv az OMIS osztályvezetője, Varga József az OMIS sportügyintézője, Sági Ferenc az Ifjúsági és Sportközpont munkatársa is.
Varga László bevezető gondolataiban elmondta, hogy ezen a héten sportos napokat élnek, éltek, hiszen az elmúlt napokban rendezték meg lány fociban a kerületi diákolimpiát második, harmadik, negyedik korcsoportban. Előbbi kettőben aranyérmesek, a negyedik korcsoportban bronzérmesek lettek a Czabános lányok. Szombaton pedig családi sporthétvégét tartanak, s közben nyílik meg ez a sportrelikviákból álló kiállítás.
-A kiállított anyag asztalfiókokból, polcokról kerültek elő, s az iskolában tanító pedagógusok illetve az egyik kollegánk rallyt szerető gyermekének ereklyéi mindezek. A kiállításon főleg a motorsport, az autósport, a labdarúgás, az atlétika kerül nagyobb reflektorfénybe. Van több érdekesség is ebben az anyagban: pl. az egyik tárlóban látható az 1948-as londoni olimpia emlékérme, melyet az egyik kollegánk az ócskapiacon vásárolt ezer forintért. Sok dolgot nem sikerült kiállítani hely hiányában, de azért egy keresztmetszet látható itt, s minden a sport szeretetéről szól.
Hajdu László polgármester külön köszöntötte az egybegyűlteket, s kiemelte, hogy igazán sportszerető gyerekek illetve felnőttek vannak ebben az intézményben, hiszen a pincében még kisebb tornaterem is van, s minden helyet kihasználnak annak érdekében, hogy a sportot művelhessék a diákok, pedig nem is sporttagozatos iskola. Reményének adott hangot azzal, hogy a sportcsarnok megépülésével a Czabán iskola diákjai is megfelelő körülmények között tudják sporttevékenységeiket végezni.
-Több mint 40 éve épült meg az iskola, s mindig a sport mellett tette le a névjegyét, hiszen az iskolának 1986 óta van önálló DSE-je. Az értelmes élet egyik célja a sportolás, s egy ilyen időszaki kiállítás arra is jó, hogy a sportot népszerűsíthesse: van itt kép, sapka, érem, kupa, oklevél, plakát, tabló, zászló, rajz, mez, fénykép, újságcikk stb. Az iskola vezetését is dicséret illeti, hogy időt, energiát szán egy ilyen kiállítás megszervezésére. A nemrégiben aszfaltozott udvaron még a hétvégén is folyik a sportolás, tehát valóban minden az egészséges életről szól.
A kiállított anyagot Varga László elnök-igazgató, testnevelő tanár, Kern Istvánné, Barati Krisztina, Sebők Szilvia testnevelő tanárok, Tolnai Péter és fia Márk rally rajongók, Verebélyi Gyula intézményegység-vezető, sportoktató adta kölcsön, míg a kiállítást Szepesiné Bercsényi Éva, Vadnainé Szirochman Éva, tolnai Péter, Verebélyi Gyula és Varga László hozta létre.

Kapcsolódó cikkek:

Képes beszámoló