Menu

Hárman vehették át a Mészáros Vincéné-díjat

2006.04.29.

Ezen a héten kedden a Pestújhelyi Közösségi Ház adott otthont a XII. Országos Óvodai Bábtalálkozónak, melyen sok szép előadást tekinthettek meg a kisebbek, s melyen szakami zsűri értékelte az óvodai bábosok munkáját.

Reggel egy kiállítás berendezésével vette kezdetét a program, majd Pintér Zsuzsanna, a PeKH vezetőjének köszöntő mondatait követően Pálinszki Antal alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg a XII. Országos Óvodai Bábtalálkozót.
-Nagy élményben lesz részetek gyerekek. Én ugyan régen ültem a közönség soraiban gyerekként, de arra emlékszem, hogy nagyon jó volt a bábszínházban lenni, s mindig győzött a jó, az igazság. Emlékszem például Vitéz Jánosra, aki egy fantasztikus szereplő volt- mondta az alpolgármester. Öt évvel ezelőtt volt a házban először ilyen országos találkozó, amely nem egy verseny, de meg fogják az érintettek beszélni egymással a látottakat és tapasztalatokat fognak cserélnek egymással. Ám a legigazibb mérce a szakértő közönség, a sok-sok gyerek lesz. S ezen alkalommal lesz a Mészáros Vincéné-díj átadása is. Ő pestújhelyi lakos volt és sokat tett a bábjátékos nemzedék nevelése érdekében. Azt kívánom, hogy gyűjtsenek egymástól sok tapasztalatot, s örüljenek az előadásoknak!
Az alpolgármester szavait követően a színpadon, színpad előtt, paraván mögött és előtt, asztalon elevenedtek meg a bábok sok-sok előadás keretében, illetve a szakmai zsűri: Giovanni Kornél, a Budapesti Bábszínház művésze, Mészárosné Orcskai Erika, óvodapedagógus és Urbán Gyula író, rendező, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke értékelte a bábjátékosok munkáit.
Közben pedig az előzetesen elmondottaknak megfelelően dr. Mészáros Balázs és Urbán Gyula adta át a két évvel alapított díjat.
A díjat dr. Mészáros Balázs és a Magyar Bábjátékos Egyesület alapította azzal a céllal, hogy Zsóka néni életműve előtt tisztelegjenek az utódok, s valamilyen módon kifejezésre juthassanak a pályatársak, kollegák munkáinak elismerése is.
2004-ben Perneki Jánosné Ildikó, Kisné Polyák Erzsébet és Hesp Edéné Házos Mária kapta a díjat, míg tavaly díjazott lett Kemény Henrik, Nagy Katalin, Séd Teréz.
Idén e kitüntetésben részesült Szabóné Czank Magdolna, Báron László és Dr. Arany Erzsébet.
Szabóné Czank Magdolna az óvónőképző elvégzését követően a Népművészeti Intézet bábtanfolyamán C kategóriás bábcsoport vezetői engedélyt szerzett 1983-ban. 18 éve megalapította Dunakeszin a Tücsök Bábegyüttest, s azóta velük számtalan találkozón képviselték városukat (UNIMA Világtalálkozó, Békéscsabai Nemzetközi Bábtalálkozó). Négy éve létrejött a Tücsök Báb-Színház, s ebben az évben őt választották az Országos Bábjátékos Egyesület Óvodai Tagozatának vezetőjévé. Hagyományosan minden évben megrendezik a Tücsökébresztő elnevezésű Pest megyei bábjátékos napokat Dunakeszin a VOKE Józsaf Attila Művelődési Központban. Jelenleg a városban az Eszterlánc óvodában dolgozik, s emellett még a művelődési házban havonta rendszeresen szervezi a családi vasárnapok bábprogramjait.
Báron László nyugalmazott főiskolai docens szintén Mészáros Vincéné-díjban részesült. Ő bábelőadást már felnőttként Gödöllőn látott először, s amikor egy kecskeméti szakmunkásképző intézményben tanított, létrehozott egy bábszakkört. Az itt folyó munkára Büky Béla és Kós Lajos bábos szakemberek is felfigyeltek, s meglátogatták. 1965-ben került kapcsolatba Dr. Bakay Tiborné Évával, aki Kecskeméten a főiskola rajz tanszékét vezette. Az ő segítségével, s az óvónőkkel közösen erősödött meg a később híressé vált CIRÓKA bábcsoport, a ma hivatásos, önálló társulattal rendelkező társulat. 1971-től tanított Báron László az óvónőképzőben, ahol számos bábos hallgató képzésében vett részt. Nem véletlen, hogy ő képviselte Franciországban az UNIMA Kongresszuson a pedagógiai bábjátékos szekcióban hazánkat. 25 évig tanított a főiskolán a rajz mellett bábjátszást és a bábjáték módszertanát. Óvónők sokasága jelezte vissza, hogy munkájában nagyszerűen tudja alkalmazni a főiskolán tanultakat. Több tankönyv szerzője, társszerzője. Munkája elismeréseként többek között Blattner-díjban részesült, amellyel a szakma ismerte el a hazai bábjátszás és oktatás terén kifejtett tevékenységét.
A harmadik Mészáros Vincéné-díjazott Dr. Aranyi Erzsébet lett, aki jelenleg is Debrecenben a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Pedagógia-Pszichológia tanszék docense. A főiskolán a pedagógiai-pszichológiai tantárgyak mellett bábpedagógiát, bábművészetet, tanítási drámát is okít. Kutatásai között szerepel A bábjáték személyiségformáló hatása az óvodában című valamint A bábjáték személyiségformáló hatása fejlesztő csoportokban című munkája. A korábbiakban Nyíregyházán oktatott, s többek között báb- és drámapedagógiai gyakorlatot vezetett. Vezetett akkreditált pedagógus képzéseket (A bábjáték módszertana és technikája), szaktanácsadóként is dolgozott (bábszakkörök szakmai segítése) illetve számos szakmai publikációja van. 1997-től a Szín-Báb Egyesület elnöke, s évek óta sikeresen szervezi meg a zsákai családi bábos tábort.
Minden díjazottnak gratulálunk!

Kapcsolódó hírek:

Képes beszámoló