Menu

Születésnap a FENO-ban
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.04.29.

Az Egyesített Szociális Intézmény Fejlesztő, Gondozó Központja a héten ünnepelte 15. születésnapját. Ebből az alkalomból csütörtökön egész nap különböző programokon vehettek részt a meghívottak.

Reggel a helyszínnek megfelelően az egyik gondozott, Vörös Krisztina köszöntött mindenkit! A meghatottságtól mindenki egy pisszenés nélkül várta meg, hogy Kriszti a betűket a levegőben egy táblára formálva tudassa mindenkivel gondolatait.
-Köszönöm, hogy van a FENO! Köszönöm, hogy részese lehetek ennek az ünnepségnek!-tudatta mindannyiunkkal.
Kádas Endréné, Hajni, a FENO intézményvezetője ezek után csak annyit tett mindehhez, hogy estig is sorolhatná mindazokat, akik az elmúlt 15 évben segítettek abban, hogy ez az intézmény létrejöhessen, s működhessen. S saját élményét megosztva- miszerint 18 éves kora óta ő minden születésnapján az édesanyjának ad egy szál virágot- most ő szeretné virággal köszönteni azokat, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a központ. Így Zsuppáné valamint az intézmény első vezetője Papp Ágnes kapott egy-egy csokor virágot, melyet a gondozottak adtak át.
Hajdu László polgármester ezután egy történeti áttekintést adott, s emlékezett a kezdetekre.
-Úgy gondolom, hogy akinek születésnapja van, az tudja, mekkora örömmel jár mindez. Öröm egy intézmény életében is a születésnap, s különösen a FENO-ban, ahol magával a működéssel segítik a családokat. Azokat az embertársainkat segítjük, akiknek a családjában fogyatékkal élő van.
Az intézmény költségvetése 54,5 millió forint, s a polgármester elmondta, hogyha bármely területen is meg kell húzni a költségvetést, ezen a területen soha nem engedi, hiszen itt létfontosságú munka folyik.
-Emlékszem, amikor még Göncz Árpád köztársasági elnök hívta össze a polgármestereket a Kontyfa utcai épületben, hogy jöjjön létre egy ilyen szolgáltatást nyújtó intézmény. Ekkor még mindenki nagyon lelkes volt, aztán amikor a tettek mezejére kellett lépni, már csak hárman voltak ilyen lelkesek. A XV. kerületi önkormányzat azonban vállalta, hogy létrehozza ezt a központot, amely mind a mai napig összetételében az egyetlen. Az intézmény a kezdetektől nemcsak a kerületből fogad gyerekeket és fiatalokat, hanem a fővárosból és vonzáskörzetéből is. A kezdeti 18 gondozott helyett, jelenleg 36 gyermek és fiatal gondozására nyílik lehetőség európai szintű körülmények között. Őket 24 főállású és külsős munkatárs látja el.
-Mindenképpen azon vagyok, hogy még egy szint épülhessen az épületre, amihez a forrást, a pályázati lehetőséget meg kell találni. Ezzel lehetőség nyílna arra, hogy ne csak reggeltől estig lehessenek itt a gondozottak, hanem hét közben folyamatos ellátást kaphassanak. Hiszen, nem igazán jó megoldás, hogy minden nap rengeteg utazásnak vannak kitéve ezek a fiatalok. Azt mindenképpen ígérhetem, hogy azt a szeretet, mait eddig is kaptak, a jövőben is megkapják, s gondoskodni fogunk róluk.
A polgármester ezután átadott két pingpong asztalt a gondozottaknak, melyet a születésnap alkalmából hozott a számukra.
Osgyány Éva, az ESZI igazgatója az elhangzottakhoz hozzátette, hogy mindig is tudta, a XV. kerületi Önkormányzat szociálisan mennyire érzékeny, hiszen a 15 év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül az intézmény.
-Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a támogatási formát létrehozhattuk.
A Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány nevében Palatin Éva szólt az egybegyűltekhez, s elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt hozták létre a súlyosan halmozottan sérült gyermekek szülei azzal a céllal, hogy a FENO működést segítsék, támogathassák.
-Kevés olyan önkormányzat van, amelyik szociálisan ilyen érzékeny- hangzott el ismét, majd Éva elmondta, hogy az alapítvány és az önkormányzat közösen gondoskodnak az intézmény speciális igényeiről: pl. a hidromasszázs kádat az alapítvány nyerte, a hely kialakítását az önkormányzat finanszírozta. Emellett közös beruházásban valósult meg a tisztasági festés, a speciális hinta és a talajmunkák elvégzése, légkondicionáló berendezés és annak beszerelése, kertgondozás, nyaralások megszervezése, lebonyolítása, sznuezelen szoba kialakítása, eszközökkel való ellátása stb.
-Ezek után csak annyit kívánhatok, hogy a további 15 évben is ilyen jó együttműködést szeretnénk az önkormányzattal és az intézménnyel egyaránt!
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar képviselője arról beszélt, hogy milyen hatalmas változáson ment keresztül az intézmény az elmúlt másfél évtized alatt.
-Mivel hosszú évekig nem tartózkodtam Magyarországon, amikor visszatértem, az utam idevezetett. 2001 óta, amióta ismét Magyarországon vagyok, a hospitálásokat ideszervezzük. Ritka nyitottságot találtam ugyanis ezen a helyen. Maradjatok ilyenek a továbbiakban is!- mondta többek között.
A köszöntő szavakat követően pedig műsor vette kezdetét. Felléptek többek között a Roll Dance alapító tagjai: Zákány Katalin és Várkonyi Tibor, a Csalogány utcai Általános Iskola énekesei Fabinyi Réka karvezetésével, Tommy Wonder (Somogyvári Tamás).
A műsor után lehetőség nyílt a különböző terápiák és tevékenységek kipróbálása, „saját élmény” játékra illetve a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány zenés-táncos partijára is.
A rendezvény ideje alatt pedig kézműves kirakodóvásár, fotókiállítás és filmvetítés várt minden érdeklődőt illetve az alapítvány támogatójának, Macskássy Izolda festőművész selyemkollázs kiállításának megnyitójára is sor került.
Fontos tudni, hogy ezek az alkotások június közepéig láthatók illetve megvásárolhatók, s ezzel a FENO és az Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány működését támogathatja minden érdeklődő.

Kapcsolódó link:

Képes beszámoló