Menu

Újabb haladék a fúrt kutak bejelentésére

2020.06.05.

Három évvel kitolódott az engedély nélkül létesített kutak bejelentési kötelezettsége.

Még 2016-ban módosította a parlament a vízgazdálkodási törvényt úgy, hogy a korábban engedély nélkül létesített kutakat engedélykötelesekké tette. A meglévő kutak bejelentési határideje eredetileg 2018. december 31. volt, ezt később 2020. december 31-re tolták ki.

Az Országgyűlés májusi döntése alapján az eddig engedély nélkül létesített, működtetett ásott, illetve fúrt kutak esetében a bejelentési kötelezettséget újabb 3 évvel meghosszabbították. Vagyis 2023. december 31-ig van lehetőség kérelmezni a meglévő kutak bejelentését, fennmaradását bírság megfizetése nélkül.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgtv) hatályos verziója az alábbiakról rendelkezik: „Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításról szóló 2020. évi XXXI. törvény hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.”

A XV. kerület jegyzőjének határkörébe tartozik a kút létesítése, üzemeltetése, fennmaradása és megszüntetése; ezek legalizálásához a jegyzői engedély szükséges. Az engedélyezési eljárás az alábbi linken elérhető kérelem benyújtásával kezdeményezhető; illetve a szükséges nyomtatvány az ügyfélszolgálaton is kérhető.  A kérelmet személyesen Budapest Főváros XV. kerület Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Bp. XV. ker. Bocskai u. 1-3.) vagy postai úton lehet benyújtani.

További információért kérjük, forduljanak a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Főosztályához – e-mail: varosgazdalkodas@bpxv.hu, telefon: 06-1-305-3193.

(Cs.B.)