Menu

Befejeződött a fasor-rekonstrukció a Sződliget utcában

2020.06.08.

A faültetési program keretében újabb facsemetékkel gazdagodott a XV. kerület.

A 2020-as költségvetés – amely már a tervezés időszakában épített a kerületben élők bevonására – a korábbi évekhez képest is további fejlesztésekre biztosít forrást a kerület mindhárom részét érintő közterületeken.

A városvezetés és a Tizenötödikben élők számára is egyaránt fontos a környezet megóvása. Ezt bizonyítja az is, hogy 10 helyszínen több mint 30 ezer négyzetméter park zöldfelület-fejlesztését biztosítja az önkormányzat és éghajlatvédelmi stratégia is készül.

A fejlesztéseknek kedvezett az enyhe tél is, ezáltal hamarabb kezdődhettek a közterületi munkálatok, amelyek folyamatosan zajlanak több területen is.

Közel 80 facsemete

A Sződliget utcában lévő fasor egységesítésére is sor került. A meglévő faállomány egészségi állapotát kertész szakemberek mérték fel. A fákat egyrészt szemrevételezéssel, másrészt – a teljes utcaszakaszon több fa esetében – műszeres méréssel vizsgálták. A fák megtarthatósági vizsgálatát követően megállapították, hogy több esetben is indokolt a beteg fák kivágása. A legyengült, kevés asszimiláló felülettel rendelkező fákon odvasodás, korhadt korona és törzsrészek, valamint sérült gyökérnyak voltak láthatók, amelyek akár balesetveszélyessé is válhattak volna.

„Az elöregedett fák miatt már számos esetben történt káreset, ezért biztonsági szerepe  is van az intézkedésnek”- mondta el Bodó Miklós, a 3-as választókörzet önkormányzati képviselője. Emlékeztetett, hogy csak a legszükségesebb esetben történik fakivágás.  A kivágások mellett elvégezték az éves ápolási munkákat is, mint például a koronakönnyítést, gallyazást, ágsebek kezelését, amellyel a fák statikai megerősítését segítik.

A fasort közel 80 facsemete elültetésével egységesítették. A ültetendő fák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy azok jól tűrjék a városi környezetet, gyorsan fejlődjenek, valamint egészséges, masszív zöldfelületet adjanak. További faültetések is várhatóak, melyekről a későbbiekben folyamatosan beszámolunk.

(D.I. )
Fotó: XV. Media/ Vargosz