Menu

Figyelmeztetéssel és megelőzéssel a parkolási gondok ellen

2020.06.02.

Akit az elmúlt hetekben parkolási szabálytalanságon értek a közterület-felügyelők, nem büntetést, hanem valójában még egy esélyt kapott.

Az elmúlt hetekben több felháborodott bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalba és értetlenkedő bejegyzések jelentek meg különböző internetes közösségi oldalakon. Ezek a megszólalások azt sérelmezték, hogy a veszélyhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt még zsúfoltabbá vált parkolókban a közterület-felügyelők büntetik a szabálytalanul parkolókat. Érdemes tisztázni: pontosan mi hogyan és miért történt.

Nem bírság, hanem figyelmeztetés

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen intézkedések sohasem öncélúak, hanem az itt élők, közlekedők biztonságát védik; például azt szolgálják, hogy a gyalog vagy éppen babakocsival közlekedők elférjenek a járdákon, azt, hogy a zöldfelületek ne menjenek teljesen tönkre. Egy másik nagyon fontos szempont, hogy a hatóság, így a közteresek célja nem az azonnali büntetés, hanem a figyelemfelhívás, megelőzés volt. A felháborodók egy része ugyanis nem vette észre: a jármű szélvédőjén elhelyezett értesítő nem büntetés, hanem csupán figyelmeztetés – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya.

A közterület-felügyelők néhány héttel ezelőtt vezették be ezt a fajta, lényegében csak figyelemfelkeltő intézkedést, mely nem kerül be semmilyen központi nyilvántartásba, és nem keletkeztet a gépjármű üzembentartójára nézve „büntetett előéletet”. Ez a – még határozatban sem foglalt – figyelmeztetés kizárólag azt a célt szolgálja, hogy felhívják a gépjárművek használóinak a figyelmét arra, hogy cselekményük szabálysértésnek minősül.

A szabálysértés ténye csak a Rendészeti Osztály intézkedésekről vezetett nyilvántartásában szerepel. Bírság kiszabására csak abban az estben kerülhet sor, ha olyan járművel követtek el szabálysértést, amelyet már korábban is figyelmeztettek ilyen módon.

Kevés eset

Természetesen ezzel együtt sincs szó tömeges jelenségről: a Hatósági Főosztály tájékoztatása szerint március 16. és május 26. között Újpalotán mindössze 27 esetben alkalmaztak ilyen figyelmeztetést a közterület-felügyelők a KRESZ-szabályok megsértése miatt.

Mindeközben a közterület-felügyelet a jogszabályi előírások mentén mindent elkövet annak érdekében, hogy a lakosság részére fenntartott parkolóhelyeket „megtisztítsa” az oda nem illő autóktól. Vagyis annak érdekében dolgoznak, hogy eltűnjenek a láthatólag nem a helyi lakosok, hanem a kerületben még telephellyel sem rendelkező cégek ott parkoltatott járművei, illetve az üzemen kívüli, de rendszámmal rendelkező járművek.

A parkolási szabálytalanságoknál elsődleges cél a figyelmeztetés, a figyelemfelhívás. Ez a tolerancia nem vonatkozhat azonban az itt élőket különösen zavaró szabályszegések esetében, mint például a közterületen történő szeszesital-fogyasztás, vagy szemetelés. Az önkormányzat ezekkel szemben zéró toleranciát hirdetett: az említett szabálysértéseknél már első alkalommal is bírság kerül kiszabásra, vagy megtörténik a jogsértő feljelentése, függetlenül a veszélyhelyzettől.

(Cs.B.)

Fotó: Vargosz/XV. Média