Menu

Fontos! Egyszerűsített eljárások a veszélyhelyzet idején

2020.05.28.

A veszélyhelyzet idején bizonyos engedélyköteles tevékenységek – úgynevezett ellenőrzött bejelentés – alapján, engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül végezhetőek.

A járvány elleni védekezés jegyében, csökkentendő az egészségügyi kockázatot, illetve a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében egyszerűbben szerezhetőek meg egyes hatósági engedélyek. A továbbra is fennálló veszélyhelyzet idején bizonyos engedélyköteles tevékenységek – úgynevezett ellenőrzött bejelentés – alapján, engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül végezhetőek – tájékoztatott dr. Filipsz Andrea, a XV. kerület jegyzője.

A könnyítéssel érintett – jegyzői hatáskörbe tartozó – ügyek:

  • fakivágási engedély (346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet),
  • piacüzemeltetési engedély (55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet),
  • telepengedély (57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet),
  • üzlet működési engedély (210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet).

A bejelentést elektronikus úton lehet benyújtani:

  • az önkormányzat honlapján az „E-ügyintézés” menüpontban leírtak szerint: https://eugyintezes.bpxv.hu/
  • vagy az Ügyfélkapu „e-papír” szolgáltatásával,
  • e-mailben az engedely.bejelentes@bpxv.hu címre elküldve, melyről az ügyfél automatikus elektronikus visszaigazolást kap.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az engedélykérelemre jogszabályban előírt adatokat és mellékleteket. Nem kell viszont mellékelni azokat a dokumentumokat, amelyek beszerzése a veszélyhelyzetben az ügyfélre nézve aránytalan terhet rónának. A nem mellékelt dokumentumok tartalmáról és az akadályoztatás okairól is nyilatkozni kell.

A bejelentésért az engedélyezés, valamint a kapcsolódó szakhatósági eljárások illetékének vagy igazgatási szolgáltatási díjának 50 százalékát kell leróni, illetve megfizetni.

A telepengedélyköteles-tevékenység szándékáról szóló bejelentés 2.500 forint összegű igazgatási szolgáltatási díját a Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Költségvetési Elszámolási Számlájára, a 11784009-15735784-00000000 számlaszámra kell átutalni. A befizetésről szóló igazolást a bejelentéshez csatolni kell.

A fakivágás szándékáról és a piacüzemeltetési engedélyköteles tevékenység szándékáról szóló bejelentés 1.500 forint összegű illetékét a papír alapon benyújtott beadványon illetékbélyeggel kell leróni, az elektronikus úton érkezett bejelentés esetében hatóságom utólag szabja ki az illetéket.

A működésiengedélyköteles-tevékenység szándékáról szóló bejelentés illetékmentes.

Az önkormányzat, mint hatóság a bejelentéstől számított nyolc napon belül – elektronikus úton, szóban, vagy telefonon – értesíti a bejelentőt. (Szakhatóság közreműködése esetén az értesítés 12 napon belül kerül kiküldésre.)

A tevékenységet – ha a végzésére vonatkozó jogszabályi feltételek egyébként fennállnak – az értesítés közlését követően lehet megkezdeni. A tevékenység megkezdése a fenti határidőn belül – a jogszabályban meghatározott okból – végzéssel megtiltható, és ebben az esetben a rendes ügymenet szerinti engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

A tevékenység megkezdhető akkor is, ha a hatóság fenti határidőben nem küld értesítést, illetve a bejelentőt szóban vagy telefonon sem értesíti.

Dr. Filipsz Andrea közlése szerint az ellenőrzött bejelentés alapján végzett tevékenységeket a Polgármesteri Hivatal munkatársai fokozottan ellenőrzik. Az ellenőrzésről az ügyfél értesítése mellőzhető.

(Cs.B.)