Menu

Mintát adó párbeszéd a szakszervezetekkel

2020.05.27.

A XV. kerületi Városházán fontos találkozó zajlott budapesti kerületi polgármesterek és a közszféra szakszervezetEi között.

Cserdiné Németh Angéla kezdeményezésére fontos és remélhetőleg hagyományteremtő egyeztetést tartottak budapesti kerületi polgármesterek, valamint Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és a közszféra meghatározó szakszervezetei országos vezetőinek részvételével.

Az apropó a koronavírus-járvány alatti tapasztalatok, kihívások és problémák nyílt és őszinte átbeszélése volt, illetve a megoldási lehetőségek keresése. Azonban az is gyorsan kiderült, hogy az elmúlt tíz év kormányzati törekvései mindenhol és minden szintem elsorvasztották a munkavállalók és a munkaadók közötti párbeszédet, így annak tudatos és szisztematikus újjáépítésére van szükség. Ez az alkalom ennek a folyamatnak is fontos lépése lehet.

A városvezetői oldalról a Demokratikus Koalíció polgármesterei által vezetett kerületek képviseltették magukat, így Cserdiné Németh Angéla és Gy. Németh Erzsébet mellett László Imre, Újbuda polgármestere, Kiss László, a III. kerület polgármestere, valamint a Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros delegáltjaként Borka-Szász Tamás, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke vett részt a találkozón.

A XV. kerületben nem volt elbocsátás, emellett az önkormányzati munkavállalók minimális állásidőre kényszerültek, emelte ki Cserdiné Németh Angéla. A kerület ebben a helyzetben is tudja tartani korábbi döntését, és júliusban egy 13. havi bérnek megfelelő, úgynevezett „Palota Plusz” juttatásban részesülnek a hivatali és intézményi dolgozók. Gy. Németh Erzsébet arról beszélt, hogy a főváros Budapest-pótlékkal támogatja munkavállalóit (ez az intézményeknél lévő bértömeg 15 százalékát jelenti), illetve hogy kollektív szerződést kötnek annak érdekében, hogy a kulturális intézmények 879 dolgozója továbbra is megőrizze a közalkalmazotti státusznak megfelelő jogokat.

Újbuda polgármestere, László Imre (fenti képünkön) azt emelte ki, hogy álláspontja szerint Budapest Főváros Kormányhivatala teljesen téves jogértelmezés alapján hárította a védekezés bizonyos költségeit a kerületi önkormányzatokra. Ezért a védőfelszerelések beszerzésének helyi költségét – 87 millió forintot – a XI. kerület kiszámlázta a kormányhivatalnak. A III. kerületet vezető Kiss László arról számolt be, hogy nemhogy leépítésre nem került sor az önkormányzatnál, hanem folyamatosan pályáztatják a be nem töltött álláshelyeket. Kiss László külön megszólította a partnerség jegyében a szakszervezeti vezetőket, mivel elődei – köztük Tarlós István – kifejezetten gátolták a munkavállalói érdekképviseleteket a kerületben. Borka-Szász Tamás elmondta, a VII. kerületi önkormányzatnál annak ellenére nem lesznek elbocsátások, hogy a kormányzati elvonások és a kieső bevételek legalább 3,5 milliárd forintos lyukat ütnek Erzsébetváros idei büdzséjében.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke (fenti képünkön) nemcsak a kerületi önkormányzatok veszélyhelyzet alatti lépéseit, hanem a találkozót, a párbeszéd megkezdését is mintát adónak nevezte. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy azt érzékelik: a kormány arra készül, hogy az iskolák után az óvodákat is „elvegye” az önkormányzatoktól.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) képviseletében Papp Katalin, megbízott elnök a budapesti kerületi önkormányzatokat kivételesnek mondta, mert sajnos országszerte tapasztalat, hogy jelentősen csökkent a közszférában dolgozók jövedelme a veszélyhelyzet alatt. Külön üdvözölte, hogy a főváros bejelentette szándékát a kollektív szerződés megkötésére, amihez a szakszervezet reprezentatív jelenléte is szükséges. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke, Szűcs Viktória az intézmények járványhelyzet utáni újranyitása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszélyeztetett munkavállalói csoportok védelme nagyon fontos lenne a következő hónapokban.

Mintegy konklúzióként hangzottak Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke (lenti képünkön, mögötte balra Papp Katalin) szavai, aki üdvözölte, hogy ilyen körben le tudtak ülni a szakszervezeti és önkormányzati vezetők, ezt a párbeszédet pedig át kell vinni a helyi szintekre is.

A résztvevők nagyon pozitívan értékelték Cserdiné Németh Angéla kezdeményezését és az alkalmat, ezért abban maradtak, hogy a jövőben partnerségben dolgoznak, hogy valóban megvédhessék az önkormányzati dolgozók munkahelyeit.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média