Menu

Polgári védelemből jeleskedtek

2006.04.25.

A kerületben már hagyománya van annak, hogy tavasszal az oktatási intézmények diákjaiból álló csapatok egy verseny során számot adnak polgári védelmi ismereteikből.

Idén ismét a Szántóföld úti Sporttelep és Napközis Tábor adott otthont ennek a versenynek, melyen 21 csapat vett részt.
Még a viszontagságos időjárás sem szeghette kedvét a gyerekeknek, hiszen -ahogy Ceglédi Zsolt alezredes is elmondta- a katasztrófa sem nézi, hogy milyen idő van. A csapatok pedig igazán becsületesen helyt álltak, s nyolc állomáson bizonyították be, hogy kellő tudás birtokában vannak.
Az állomásokon megmutathatták a négyfős csapatok, hogy elméletben és gyakorlatban is birtokában vannak az elsősegélynyújtásnak illetve számot adtak tűzoltási ismereteikről szintén elméletben és gyakorlatban. Az RBV (radiológiai-, biológiai- és vegyi ismeretek) állomáson még kimenekítési csomagot is összeállítottak a csapattagok, míg egy másik állomáson csáklyával imitáltak műszaki mentést, gátat építettek, katasztrófavédelmi tesztet töltöttek ki, s rádió navigációs ismereteikről is számot adtak.
-Igazán sikeresnek mondhatjuk a versenyt, hiszen 11 iskolából érkezett a 21 csapat, s még többen lettünk volna, de sajnos, technikai okokból a Petőfi Szakközépiskola csapata nem tudott eljönni. Így is a középiskolások között három intézmény (Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola (2 csapat), Innovációs Szakképző és Továbbképző Iskola Központ (2 csapat), László Gyula Gimnázium (1 csapat)) öt csapata indult, míg az általános iskolások versenyében nyolc intézmény (Kossuth NOK (3 csapat), Kolozsvár Általános Iskola, Czabán Általános Iskola, Károly Róbert Általános Iskola, Száraznád NOK, Hartyán NOK, Szent Korona Általános Iskola (2-2 csapat), László Gyula Gimnázium (1 csapat)) 16 csapata vett részt.
A végeredményt Ceglédi Zsolt hirdette ki, míg a díjakat, ajándékokat Király Csaba, alpolgármester adta át minden csapatnak. Ezen a napon a szponzorok jóvoltából senki sem távozott üres kézzel. Az élen végzett csapatok komoly ajándékokat s kupát, az első három helyen végzett csapatok érmeket s szintén értékes ajándékokat vehettek át, de az összes többi résztvevő csapat is kisebb-nagyobb ajándéktárgyat kapott.
A fővárosi megmérettetésre pedig a korosztály győztes csapatok mehetnek, így április 27-én nekik is drukkolhatunk. A verseny a XVIII. kerületi Bókay Kertben lesz, s ide az általános iskolások közül a Száraznád NOK Neptun utcai csapata, míg a középiskolások közül a Károly Róbert Szakközépiskola 2. számú csapata jut el.

Végeredmény:

Általános iskolások versenye:
I.Száraznád NOK Neptun utcai csapata
II.Kossuth NOK
III.Hartyán NOK

Középiskolások versenye:
I.Károly Róbert Szakközépiskola 2. csapata
II.Károly Róbert Szakközépiskola 1. csapata
III.László Gyula Gimnázium

Kapcsolódó cikk:

Képes beszámoló