Menu

Aktok- a la nature

2006.04.24.

A hét végéig még látható a Pestújhelyi Közösségi Ház Folyosó Galériájában a Prizma Kör alkotóinak (Dömötör Nóra, Járóka Andrea és Balázs Róbert Zsolt) fotókiállítása, melyről egy kötetlen beszélgetés folyt az elmúlt hét péntek délutánján.

Miután Nagy Edit köszöntötte a családias körben összegyűlteket, Dömötör Nóra és Poór Nikolett rövid brácsa-cselló muzsikáját hallgathattuk. Edit elmondta, hogy mivel a Folyosó Galéria nem éppen kiállítás megnyitóra alkalmas, épp ezért közel másfél évvel ezelőtt indították útjára a ?Ki van a képek mögött? Mi van a képek mögött?? című sorozatot. Edit szavait követően Marácz István fotóművész nyitotta meg a már a korábbi napokban is látogatott kiállítást.
-Természetesen minden alkotó keresi a hozzá legközelebb álló, megörökítésre váró témákat. Vágyaink, hogy olyan egyedülálló alkotásokat hozzunk létre, amelyekkel beírhatjuk nevünket a fotótörténelem nagyjai közé- mondta, majd arról beszélt, hogy az emberi test naturális megörökítését ősidők óta megfigyelhetjük. A három művész azonban nem ecsettel vagy vésővel örökítették meg gondolataikat, hanem filmre alkották meg látomásaikat.
Járóka Andrea ábrázolásmódjában a hagyományos utat választotta.
-Formák, fények, árnyékok, a természet legszebb ajándékai az emberi testi idomok válnak kézzelfoghatóvá- mondta. Demeter Nóra alkotásai témájukra és elkészítési módjukra utal a kiállítás címe is, minden természetes. Szabad kézzel vázolta műve végső formáját.
Balázs Róbert szintén rendhagyó anyagot választott. Fotóin élettelen tárgyakat ruházott fel emberi tulajdonságokkal.
-Kérem, ne csak nyitott szemmel, hanem nyitott szívvel tekintsék meg ezen alkotásokat, hogy magukkal vihessék ezen ifjú művészek leplezetlen üzenetét.
A megnyitót követően kötetlen formában folytatódott a beszélgetés, melynek keretében többek között Balázs Róbert Zsolt elmondta, hogy a Prizma Kört ő hozta össze, s rendezvényeken szokott fotózni, ám egy laborban dolgozik közel nyolc éve. Ebből él., s amit a főállásában megkeresi, azt a fotószenvedélyére költi. Dömötör Nóráról kiderült, hogy Robi osztálytársa volt, s ő fényképész vállalkozó volt. Nórit a kísérletező fotográfia érdekli, amit fejleszteni szeretne. Járóka Andrea Nóri kolleganője, s tíz éve fotózik. Grafikus készült, s kedvenc témája az akt és a portré.

A Prizma Alkotócsoport képei tekinthetők meg.

Képes beszámoló






Kapcsolódó képek: