Menu

Intézeti gyógyszertár nyílt

2006.04.21.

Szerdán Dr. Szolnoki Andrea Budapest főpolgármester-helyettese, valamint Dr. Küttel Péter, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet főigazgatója Hajdu László polgármester, a IV. kerület és a XV. kerület megjelent alpolgármesterei jelenlétében adta át az újpesti Nyár utcában található Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet Intézeti Gyógyszertárát.

Dr.Küttel Péter köszöntőjében elmondta, hogy a Károlyi Sándor Kórház évtizedekig nem rendelkezett saját gyógyszertárral. Az első, önerőből kialakított saját szervezetű egységét, a jelenleg elkészült gyógyszertár elődjét 1984-ben nyitották meg az egykori gondnoki lakás területén.
-Az alapítás óta szűkös alapterületű, alaprajzilag is kedvezőtlen kialakítású elhelyezés hosszú ideje indokolta a korszerűsítést. A szakosított raktárak különböző helyeken, elégtelen minőségben kis különálló helyiségekben üzemeltek. Az elhelyezés általános építészeti és munkakörülményei sem feleltek meg az egészségügyi szakmai minimum feltételeknek és a higiénés követelményeknek, amit a tisztifőgyógyszerész rendszeresen kifogásolt. Halaszthatatlanná vált az egységes kialakítás, a technológia és a munkakörülmények korszerűsítése, mivel a szakmai követelmények teljesítése egyben a működési engedély megszerzését is jelentette kórházunknak. Sikeres, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezési munkák első üteme 2005 áprilisában kezdődött meg, a második ütem 2005 október végére, határidőre fejeződött be, ezt követte a berendezés és a felszerelés elkészítése. A szakhatóságok bevonásával kiadásra került és 2006 márciusában jogerőssé vált a munka használatbavételi engedélye. Összességében a létesítmény hosszútávon, kiváló színvonalon biztosítja a gyógyszertár működési kereteit. A felújított terület 457 m2-t érintett, a kivitelező az Általános Építő és Lakatosipari Kft. jó minőségben és pontosan teljesített szerződéses kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett.
Az elkészült állapot lehetővé teszi megfelelő eszközök beszerzését követően magisztrális készítmények előállítását is, amely további működési költségmegtakarítást jelent majd.
A gyógyszertár összetett tevékenységét továbbra is két gyógyszerész, két asszisztens és két fő kisegítő munkatárs látja el. Az évi 200 mFt kiadási értéket meghaladó gyógyszer forgalom figyelmes és szakszerű kezelést igényel. Remélhetőleg a továbbfejlődés keretei mind a személyi, mind a tárgyi feltételek kiteljesedésével megteremtődnek. Zártforgalmú gyógyszertári működés előkészítését is tervezzük.

Dr. Szolnoki Andrea szintén örömének adott hangot a gyógyszertár megvalósulásával kapcsolatban, hiszen a beruházás előkészítésében és megvalósításában a fenntartó, tulajdonos Fővárosi Önkormányzat segített. A munkára 54 millió forintot biztosított, melyhez az intézet saját erőből még 3 millió forintot tett hozzá.
Reményének adott hangot a főpolgármester-helyettes, hogy a hétéves előirányzatba bekerült, majd anyagi okokból nem megvalósuló beruházás: a manuális diagnosztikai blokk az elkövetkező időszakban elkészülhet. Ehhez a forrást elő szeretné tekinteni, mert nagyon fontos lenne, hiszen ezen a helyen a sebészet, az urológia, a nőgyógyászat egy helyen lenne, egy műtéti blokk lenne.
Az átadást követően pedig Ősz Elődné, főgyógyszerész körbevezette az érdeklődőket a gyógyszertár különböző szobáiban, kiszolgáló helyein.

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló