Menu

Már az újrakezdést várja a karanténba zárt kultúra

2020.05.20.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet a kulturális szférában is érezteti hatását, ráadásul a kormányzat intézkedései is fokozták a bizonytalanságot.

A kormány megkezdte ugyan a járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítését, de arról továbbra sincs döntés, mikortól lehet nagyobb rendezvényeket tartani. Ennek hiányában bizonytalan ideig a XV. kerületben sem valósulnak meg a tervezett kulturális programok. A kisebb események talán lassan újra visszatérhetnek és az óvintézkedések betartásával ismét pezsgést hozhatnak majd a kerület mindennapjaiba.

A mostani furcsa időszak a március 15-ei megemlékezések elmaradásával kezdődött és bizonytalan ideig nehéz még bármit is tervezni. A kerület kreatív megoldásának köszönhetően az immár hagyománnyá vált május 1-i főzőverseny az online térre költözhetett, de sajnos más szervezett rendezvény nem valósulhatott meg a mai napig sem.

Csekély állami odafigyelés

A kulturális élet olyan szereplői, művészei, mint például az énekesek, zenészek, színészek, a kormány látóköréből kiestek. A csekély állami odafigyelés okán civil összefogások szerveződtek, hogy az érintettek átvészelhessék ezt a nehéz időszakot. Azok az előadók, akikkel máskor akár a kerület rendezvényein is találkozhatunk, most az utolsók között lesznek, akik számíthatnak a kormány gazdasági intézkedéseire. Rajtuk kívül pedig több ezer kulturális szakembert, múzeumi vagy épp könyvtári dolgozót is érint az a számukra kedvezőtlen döntés, miszerint átalakul közalkalmazotti jogviszonyuk 2020. november 1-től. Továbbra is nagyon kevés említés esett − a kormány részéről − azokról az intézményekről, amelyek teret adnak a kultúra iránt érdeklődő közönség, és az előadók számára is.

Felkerestünk több civil szervezetet, sportklubokat, zenei és táncművészeti együtteseket is, mert számít a véleményük, számít a munkájuk és számít a jövőjük. Első ízben a XV. kerület kulturális sokszínűségének meghatározó központjától érdeklődtünk, hogyan élik meg a korlátozások óta mindennapjaikat.

Várják az újrakezdést

A Csokonai Kulturális Központ minden intézményét és munkatársát érinti a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet. A kormányzati és a helyi operatív törzs döntése értelmében március 11-től minden telephelyét bezárta a látogatók előtt, szakmai tevékenységet nem folytathattak az intézményekben. A művelődésszervező kollégák egy része home office-ban folytatta a munkát, továbbá voltak, akik az éves szabadságukat töltik, illetve állásidőn várják, hogy újra munkába állhassanak. A kialakult helyzet miatt minden rendezvény és az állandó programok is elmaradtak.

„Csak a legnagyobbakat említve nem lesz idén Pestújhelyi Napok, Kozák téri nap, Újpalotai Napok és Újpalotai Nyári Játékok, Múzeumok Éjszakája, gyereknapi rendezvények, de elmaradnak az Akkordok élőben koncertsorozat tavaszi koncertjei és még sorolhatnám” – sorolta a „veszteségeket” Bezerédi Erika igazgató. Jelen pillanatban online módon tartják a kapcsolatot vendégeikkel, korábban felvett színházi előadásokat, koncerteket osztanak meg, virtuális kiállítás és tárlatvezetés érhető el honlapjukon – http://csokonaiksk.hu/ -, valamint Facebook-oldalukon, ezenkívül a Csokonaiban korábban készült rövidfilmek is felkerültek a Facebookra. Fotópályázat, kvízjáték, néhány online mozgásos óra (jóga, pilates, karate), különböző nyereményjátékok, iskolásoknak szánt ingyenes online korrepetálás és egy a fiataloknak szóló újság is elérhetővé online felületeiken.

Nagytakarítás, karbantartás, felújítás

„Nagyon várjuk már, hogy újra élettel és vendégekkel teljenek meg házaink!  Ezért készülünk egy lehetséges mihamarabbi nyitásra – persze kellő körültekintéssel és az egészségügyi szabályok megtartása mellett -, tervezzük nyári táboraink átalakítását a jelen helyzethez igazítva, amennyiben mégis engedélyeznék a döntéshozók” – mondta Bezerédi Erika.

A zárva tartás alatt a háttérben karbantartási és felújítási munkákat végeztek a Csokonai intézményeiben. Nagytakarítás, selejtezés és minden olyan jellegű munkára igyekeztek sort keríteni, amelyek normál esetben nehezebben megoldhatóak a programok mellett.

„Ahogy a vendégeinket, úgy a munkatársainkat is megviseli a veszélyhelyzet, mindenki kizökkent a normális kerékvágásból, az emberek többsége aggódik hozzátartozóiért és munkahelye esetleges elvesztéséért. Éppen ezért érintette elég érzékenyen az egész ágazatot a húsvétkor benyújtott és május 19-én elfogadott törvényjavaslat a kulturális szférában dolgozó közalkalmazottak kiszervezéséről. Nagyon nem szerencsés az időzítés, az érdekképviseletei szervekkel való egyeztetés pedig elégtelennek mondható – fejezte ki sajnálatát a Csokonai Kulturális Központ igazgatója. – Ebben a helyzetben és hangulatban készülünk és várjuk az újrakezdést.”

(D.I.)
Fotó: XV Media