Menu

Virágos Magyarország 2020

2020.05.19.

Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják.

Idén sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben idén a virágos balkonok és előkertek mérik össze szépségüket. A Virágos Magyarország idei megrendezésére, a szervezőknek formabontó módot kellett találnia arra, hogy a hazai virág- és növényrajongók a 2020-as évadban se maradjanak nemes versengés és motiváció nélkül. A szervezők a pályázatra lakossági nevezéseket várnak.

A megmérettetés célja, hogy megmutassák, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen. Saját készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a versenyen, két különböző kategóriában.

Jelentkezés

A pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra. Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti/előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet 2 kategóriában:

• Legvirágosabb balkon
• Legvirágosabb előkert

A pályázatokat 2020. május 15. és 2020. július 1. között várják. Egy szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában nyertes pályaműveket hirdetnek, amelyek beküldői díjazásban részesülnek.

A Facebookon 2020. július 13. és 26. között külön versenyt indítanak a pályaműveknek, ahol mindkét kategóriában 1-1 hétig lehet majd szavazni a legszebbekre. A szavazatok alapján 3-3 győztest hirdetnek ki.

Díjazás

A szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában tíz-tíz induló részesül díjban.
Kategóriánként 3-3 fődíjat osztanak ki, melyek díjazása egyenként 150.000 forint értékű kertészeti utalvány. Kategóriánként 7-7 tematikus díjat ítélünek oda, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány. A bírálat során keresik kategóriánként a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a legszínesebb növénykavalkádot, a legkreatívabb egyedi megoldásokat, a legkorszerűbb fenntartható növényalkalmazást, a legínycsiklandozóbb (ehető növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) előkertet is.

A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül kategóriánként, a zsűri által kiválasztott legfeljebb 50-50, közönségszavazásra bocsátott pályázat közül, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány.

Zsűri

  • Borbás Marcsi – a Virágos Magyarország verseny fővédnöke
  • Bálint Gyuri bácsi – a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának örökös tagja, Magyarország kertésze, kertészmérnök
  • Orlóci László – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, a Füvészkert igazgatója, kertészmérnök
  • Laczkó Mária – Hévíz Főkertésze, városüzemeltetési igazgató, kertészmérnök
  • Szabó József – a Főkert korábbi igazgatója, kertészmérnök
  • Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka – a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, tájépítész mérnök, tanszékvezető

A versenyről bővebb információk a www.palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalon olvashatók.

(D.I.)
Fotó Pixabay