Menu

Főigazgató: elkezdődnek a koronavírus-tesztelések a Rákos úti rendelőben

2020.05.15.

Koronavírus-infó – dr. Buzna Andrea minden héten tájékoztat a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Bár rengeteg kérdés van még az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) döntése körül, mint ismert új szabály, hogy a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek koronavírus tesztelése.

https://www.facebook.com/xvmedia/posts/2997692246986702

 

Ahogyan azt a múlt pénteki tájékoztatóból megtudtuk, első lépésben ezeket a teszteket azok vehetik igénybe, akik az eljárásrendben meghatározott vizsgálatokra jelentkeznek: így a hasi ultrahang, a gasztroenterológia, fogászat (fúróval történő kezelések), szájsebészet szakrendelésein. Beutalóval, személyi igazolvánnyal és TAJ-kártyával lehet vizsgálatra menni. A mintavételt követően minimum 24 órával később, elektronikusan kapja meg az eredményt az az orvos, aki majd az érkező beteg szakorvosi vizsgálatát végzi.

Fontos

A torokból és az orrból történő mintavétel a Rákos út 77. szám alatti rendelő földszintjén történik egy erre a célra teljesen elzárt vizsgálati helyiségben, amit kívülről, a gyerekrendelő felől lehet majd megközelíteni. A tesztelések reggel hét és kilenc óra között zajlanak. A vizsgálat előtt nem lehet étkezni, sem folyadékot fogyasztani, de még a fogmosás sem megengedett. A megjelenésnél kötelező a maszk és a gumikesztyű viselése, akár csak az összes többi rendelés esetében is. A hőmérsékletet továbbra is mérik a belépésnél. A vizsgálatokra való megjelenés továbbra is előzetes időpontfoglaláshoz és egyeztetéshez között.  Önkéntes PCR vizsgálatra egyelőre nincs lehetőség.

Újraindul több szakrendelés is

Buzna Andrea elmondta, hogy jövő héttől újabb szakrendelések indulnak. Ezzel kapcsolatban kéri, hogy az intézmény honlapján informálódjanak (https://www.xv-euint.hu/xvweb2/). A laboratóriumi vizsgálatoknál továbbra is fennáll a korábban hozott intézkedés, miszerint naponta nyolcvan főt (óránkét húsz beteget) tudnak fogadni.

A járóbeteg szakellátásokon a pácienseket kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet fogadni, amelyet meg kell, hogy előzzön egy személyes találkozás nélküli telefonos vizit. Amennyiben ennek keretében az orvos személyes vizsgálatot is szükségesnek tart, időpontot ad a betegnek.

Továbbra is figyelmeztette a lakosságot, hogy használjanak maszkot, kesztyűt és a kézmosási szabályokat is tartsák be.

 

(D.I)
Fotó: XV Media