Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 5.

2020.05.15.

Bérletidíj-kedvezmény, otthonápolási támogatás, valamint a gazdasági társaságok, költségvetési szervek beszámolóinak elfogadása szerepelt Cserdiné Németh Angéla május eleji döntései között.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetésével az önkormányzatok esetében a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntés, amire eddig a testület, valamint a bizottságok voltak jogosultak, a polgármester kezébe került, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A veszélyhelyzet alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt, a rá ruházott hatáskörben meghozott.  Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

Most a május 5-én, a képviselő-testület helyett meghozott döntéseket ismertetjük.

Az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatos tulajdonosi döntésekről – május 5.

A képviselő-testület, így jelen helyzetben a polgármester hatásköre az önkormányzat százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok feletti ellenőrzés. Így például az éves beszámolók elkészítése és a nyereség felosztása. Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló, valamennyi egyszemélyes társaság elkészítette és benyújtotta a 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Az egyes társaságok beszámolóit a képviselő-testület által kijelölt könyvvizsgálók ellenőrizték. A közhasznú nonprofit cégek – PALOTA-15 Nonprofit Kft., a RÉPSZOLG Nonprofit Közhasznú Kft. és a XV. Média Nonprofit Kft. – esetében az eredményt nem lehet felosztani, az a gazdasági társaság vagyonát gyarapítja, illetve azt az Alapító okiratban meghatározott közhasznú tevékenységre kell fordítani.  Ahol adózás utáni nyereség képződött, ott az összegek az eredménytartalékba kerültek.

Előterjesztés

Döntések

A 2019. évi éves ellenőrzési jelentésről és a 2019. évi éves összefoglaló ellenőrzési jelentésről – május 5.

Az önkormányzat által alapított költségvetési szervek (Polgármesteri Hivatal, Gazdasági Működtetési Központ, és Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény) a 2019. évi éves ellenőrzési jelentéseiket a kormányrendeletben meghatározottaknak megfelelő tartalommal és határidőre, valamint a Pénzügyminisztérium által közzétett módszertani útmutató tartalmi követelményeit figyelembe véve elkészítették. Ezeket fogadta el most a polgármester.

Előterjesztés

Döntések

Egyes önkormányzati rendeleteknek a koronavírus világjárvány kerületi állampolgárok és gazdálkodó szervezetek fizetőképességét érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges módosításáról – május 5.

A járvány okozta első sokk, a legsürgetőbb intézkedések meghozatala után, április végén, kérdőívben kérdezte meg az önkormányzat az itt élőket, mire lenne leginkább szükségük a koronavírus-járvány idején. A kérdések célja az igényfelmérés és a lépések megalapozása volt: éppen ezért Cserdiné Németh Angéla polgármester képviselő-testület helyett hozott, május eleji döntései közé került az önkormányzati lakások, önkormányzati üzlethelyiségek bérlőinek, valamint a közterület-használóknak adható időszakos kedvezmény, valamint a rendkívüli, 50 ezer forintos otthonápolási támogatás.

Az otthonápolási támogatásról itt írtunk részletesen.

A bérletidíj-, illetve a közterülethasználatidíj-kedvezményről itt írtuk le a részletes tudnivalókat.

Előterjesztés

Döntés