Menu

Emléktábla után dombormű

2006.04.13.

Április 11-én, József Attila születésének évfordulóján, a Költészet Napján a Pestújhelyi NOK Manóvár Óvodájában, a József Attila utcában Szabó Gábor szobrászművész által készített József Attila: A Dunánál című vers ihlette domborművének avatására került sor, melyet az önkormányzat ajándékozta az óvoda számára.

Az ünnepen az Pestújhelyi NOK elnök-igazgatója, Frák Erika köszöntő szavaiban elmondta, hogy évek óta ezt a napot versekkel, zenével, a költészetre való odafigyeléssel ünnepeljük meg, ami sok örömet hoz az életünkben. Az igazgatónő emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy tavaly, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából egy szép emléktábla avatására már sor került az óvodában, most pedig domborművet avatnak.
A köszöntő szavakat követően az óvodások és iskolások adtak elő egy kedves, versekkel, zenével tarkított műsort, majd Hajdu László polgármester emlékavató beszéde következett. Mondataiban kiemelte, hogy nagyon jónak tartja József Attila egyik leghíresebb verse alapján készült művet, hiszen ez a vers az egyik legszemléletesebb megjelenítése a népek összefogásának, a közösségek egymásra találásának, alkotó erejének és nem utolsó sorban a szülői érzések megfogalmazásának.
-Tavaly éppen itt kezdődött az óvodánál a József Attila Emlékhét, amelynek keretében emléktábla avatásra, került sor, de ki kell emelni többek között az irodalmi estet, a József Attila koncertet, s az Újpalotán felavatott József Attila játszókertet. A Költészet Napja egyike azon ünnepeinknek, amikor a művészetet és az alkotókat ünnepeljük és fejet hajtunk a szép élményeket és bátorítást adó alkotásoknak.
Miután az alkotóművész is néhány mondatban megfogalmazta kedves gondolatait a művel és József Attilával kapcsolatosan, Együd Zsolt a Pestújhelyi Általános Iskola 7. osztályos tanulója mondott el részletet József Attila: A Dunánál című verséből. Ezt követően a megemlékezés befejezéseképpen az igazgatónő közös koszorúzásra hívta a megjelenteket az óvoda külső falán elhelyezett emléktáblához, ahol elhangzott a költő Tiszta szívvel című verse a hetedikes Szicsó Szilvia tolmácsolásában.

Kapcsolódó hírek:

Képes beszámoló

Egyéb képek