Menu

Költészetről a Krúdy Kör rendezvényén

2006.04.12.

A Költészet Napja alkalmából a Krúdy Kör legutóbbi rendezvényén a FSZEK Eötvös utcai könyvtárában Dedik János, Feinek György, Kovács-Cohner Róbert, Knáb László és Sándor Richárd verseit hallgathatták meg az érdeklődők, miközben Simon M. Veronika festőművésznő életmű kiállítással tisztelte meg a könyvtárat.

A hagyományos havi találkozó keretében lovag Kanizsa József köszöntötte a résztvevőket, s bemutatta a művészeket, s külön Simon M. Veronikát, a sokszorosan díjazott festőművészt, aki közgazdászként végezte el a Szőnyi István Festőakadémiát.
De hogy is lehetne jellemezni a művésznőt, akinek kiállítását már a korábbiakban is láttam? Minderről a korábbiakban ezt mondta róla egyik kiállításának megnyitóján egy művésztársa:
-Ha már abból indulok ki, hogy a neve is megragadó: Veronika volt az, aki a kendőjét nyújtotta Jézusnak, amikor a Golgotára menetelt. Ha az alkotó témáit nézzük: mondhatnánk, hogy egyházi festő, hiszen nagyon sok bibliai témájú alkotása látható. Ugyanígy nevezhetnénk természetkép vagy zsánerkép festőnek is. Csak az tudja ezeket az érzéseket átadni, aki maga is ilyen érzésekkel bír. Témái mellett a technikahasználata is sokszínű: csendéleteit spakniszerű festőszerszámmal készítette illetve láthatók homokkő képek, melyek egyedülálló technikával készültek a Szentföldről hozott homokból. Alkotásai között látható ötven régen már elfeledett mesterséget bemutató kép is, melyek a mai fiataloknak már szinte semmit sem mondanak ( suszter, fejőnő, utcai kosárárus, kőfaragó) illetve megtekinthetünk olyan képeket is, melyek csak kék színnel születtek meg. Érték, nagy érték vesz körül bennünket. Ismerjék meg és értékeljék ezeket a képeket!
A találkozó keretében Simon M. Veronika egy képet ajándékozott a könyvtárnak.

Kapcsolódó oldal:

Kapcsolódó cikkek:



Képes beszámoló