Menu

Mi segítünk, mi vigyázunk a Tizenötödik kerületre! – bérletidíj-kedvezmény és otthonápolási támogatás

2020.05.08.

A XV. kerületiek megkérdezése után gyors döntéseket hozott a polgármester annak érdekében, hogy olyan segítséget kapjanak az itt élők, amilyenre leginkább szükségük van.

A járvány okozta első sokk, a legsürgetőbb intézkedések meghozatala után, április végén, kérdőívben kérdezte meg az önkormányzat az itt élőket, mire lenne leginkább szükségük a koronavírus-járvány idején. Azért volt erre szükség, mert világossá vált: a XV. kerületiekre csak az önkormányzat figyel – a kormányzat kérdések, a valódi igények felmérése helyett csak a félmegoldások kiplakátolásában tud gondolkodni. Az itt élők közül a legtöbben a családoknak, vállalkozóknak nyújtott pénzbeli támogatásokat említették válaszaikban.

A kérdések nemcsak üres „konzultációt” jelentettek, hanem a céljuk az igényfelmérés és a lépések megalapozása volt: éppen ezért Cserdiné Németh Angéla polgármester képviselő-testület helyett hozott legújabb döntései között szerepel az önkormányzati lakások bérlőinek adható időszakos bérletidíj-kedvezmény és 50 ezer forintos otthonápolási támogatás. A döntéseket a polgármester a Mindenki a Tizenötödikért frakció támogatásával hozta meg.

Bérletidíj-kedvezmény

A járványügyi helyzet sok családnak és vállalkozónak okoz gazdasági nehézségeket. Az önkormányzat azzal segíti jelenleg piaci alapú díjat fizető lakásbérlőit, hogy szükség esetén az eredeti bérleti díjuk negyedére csökkenti a lakbért vagy az üzlethelyiség bérleti díját. Ugyanez igaz a közterület-használati díjakra is. A kedvezményt 2020. május 1. és július 31. között azok a bérlők, vállalkozók vehetik igénybe, akiknek 2020. március 31-ig nem volt bérletidíj-tartozásuk.

A kedvezményt 2020. július 31. után 15 napon belül vissza kell fizetni. Amennyiben ez nem lehetséges, az érintettek kérhetnek hat hónapnyi kamatmentes részletfizetési kedvezményt a polgármestertől.

Amennyiben valaki a szociális vagy költségelvű lakásbérlők közül rezsihátraléka, vagy lakbérelmaradása miatt kér segítséget, a továbbiakban is a méltányos támogatást alkalmazza az önkormányzat; tehát ebben az esetben is kérhetnek segítséget. A járvánnyal összefüggő élethelyzet miatt ilyen jellegű kérelem szerencsére még nem érkezett a hivatalhoz.

További intézkedéseket segíthetik a jövőben azokat a kerületi lakosokat, akiknek közösköltség-elmaradásuk keletkezett a járvánnyal összefüggésben. Ők is kérhetnek majd méltányos támogatást a tartozás csökkentéséhez.

A kedvezmények – a kormányzati szólamokkal ellentétben – valódi támogatást jelenthetnek ahhoz, hogy támogassuk a kerületi családok lakhatása biztos maradjon, és a helyi vállalkozások túlélhessenek a járvány ideje alatt is.

Otthonápolási támogatás

A XV. kerület nem maradhat tétlen a minket sújtó járványhelyzet talán legérthetetlenebb, legembertelenebb kormányzati intézkedésével, a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban sem. Ezért az önkormányzat Cserdiné Németh Angéla polgármester döntése értelmében egyszeri, 50 ezer forintos ápolási támogatást nyújt azoknak a kerületi családoknak, akik hozzátartozóját 2020. április 1. után kórházból vagy más ápolási intézményből bocsátották el úgy, hogy ápolásra, gondozásra szorul.

A támogatást jövedelemtől függetlenül bárki igényelheti, aki legalább egy éve bejelentett kerületi lakos, és nem veszi igénybe a Palota otthonápolási támogatást (azt a támogatást, amely járványhelyzettől függetlenül is elérhető a kerületben).

Hogyan kérhet segítséget?

Ha támogatásra van szüksége, töltse le honlapunkról az ehhez szükséges formanyomtatványokat: ITT és ITT, majd adja le ügyfélszolgálatunkon (1153 Budapest, Bocskai u. 1-3.) vagy küldje el e-mailben az intezmenyfelugyelet@bpxv.hu címre.

„Mi ugyanis továbbra is segítünk. Mi vigyázunk Budapestre, vigyázunk a Tizenötödik kerületre. Mi mindenkire vigyázunk!”

(Á.K.)