Menu

Tájékoztató a polgármester által a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntésekről 3.

2020.05.07.

A 2019-es zárszámadás elfogadása, valamint a 2020-as költségvetés módosítása volt a legfontosabb a képviselő-testület helyett meghozott polgármesteri döntések közül.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetésével az önkormányzatok esetében a képviselő-testületek hatásköre a polgármesterek kezébe került. Vagyis minden döntést, amit eddig a testület, valamint a bizottságok hoztak meg, a polgármester joga, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A továbbiakban minden olyan döntést közzéteszünk, rövid ismertetővel, amelyet Cserdiné Németh Angéla a veszélyhelyzet ideje alatt, a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 11/2019. (X.12.) önkormányzati rendelete végrehajtásáról – 2020. április 15.

A képviselő-testület helyett elfogadott áprilisi döntések sorában az első a 2019-es zárszámadás volt. Mint ismert, a XV. kerület 2019 októberéig nem rendelkezett jóváhagyott költségvetési rendelettel. Így a végül elfogadott büdzsé sok esetben a korábbiakhoz képest csökkentett előirányzatokat tartalmazott, mivel az idő rövidsége miatt már a fejlesztések, beruházások jelentős részénél csak a szerződéskötésekre, közbeszerzési eljárások elindítására volt lehetőség. Az októberi rendeletalkotáskor a költségvetés bevételi és kiadási főösszegét egyaránt 26,946 milliárd forintban állapította meg a testület, majd módosítások nyomán ezek a számok 3,75 százalékkal, 27,957 milliárd forintra nőttek. A 2019-es zárszámadás a költségvetési maradványt – az előző évek maradvány korrekciójának 879,779 millió forintos összegével megemelve – 9,258 milliárd forintban állapította meg.

Előterjesztés

Döntések

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, költségvetéséről szóló 3/2020. (11.26.) önkormányzati rendelet 1. számú módosítás – 2020. április 15.

Alig két hónapja fogadta el a testület a XV. kerület 2020-as költségvetését, az azóta eltelt időszak indokolja a rendelet első módosítását. A módosításra okot adtak a jogszabályi változások, a testületet azóta hozott döntései, a polgármester testület helyett meghozott döntései, valamint maga a járványügyi veszélyhelyzet és a 2019-es zárszámadás elfogadása is. Így beépülhetnek a büdzsébe a 2019. évi maradvány terhére finanszírozott kiadások, továbbá a járványügyi intézkedések kiadásaira elkülönített új előirányzatok.

A 2020-as költségvetési főösszeg 3,155 milliárd forinttal, 29,227 milliárd forintra nőtt. Az emelkedés oka túlnyomóan a 2019-es maradvány beemelése 4,228 milliárd forintos összeggel. Csökkenést okozott viszont például a VEKOP-pályázati támogatás elmaradása, illetve az, hogy a járványügyi helyzet, illetve a kormányzati lépések miatt az építményadó, telekadó bevételi előirányzatok összesen 502 millió forinttal csökkentek. Sőt, a gépjárműadó kormányzati elvonása miatt az önkormányzatnak 100 millió forintot kell befizetnie az államkasszába.

A módosításokat a járványhelyzet, a védekezés, valamint az ennek nyomán keletkező társadalmi-gazdasági károk majdani enyhítése is indokolta. A polgármester döntése nyomán 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amely a járvány elleni védekezés kiadásai esetében lehetővé teszi a kellő gyorsaságú döntéseket. A járvány kerületi gazdasági-társadalmi hatásainak kompenzálására 1,83 milliárd forintos felhalmozási céltartalék jött létre, és további 1 milliárdos, a járvány elleni önkormányzati védekezés kiadásait biztosító céltartalék is rendelkezésre áll majd. Vagyis összesen 3,83 milliárd forintot különített el a XV. kerület el a védekezés, valamint az „újjáépítés” költségeire.

Előterjesztés

Könyvvizsgálói vélemény

Döntések

Az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek, könyvvizsgálóinak megválasztása – 2020. április 15.

Az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetőinek és könyvvizsgálóinak megbízatása 2020. május 31-én lejár, és a polgármester a veszélyhelyzet adta jogkörével élve úgy döntött, hogy a gazdasági társaságok jelenlegi vezető tisztségviselőinek és könyvvizsgálóinak megbízatását egységesen 2021. május 31-ig meghosszabbítja. Ez érinti a Csapi-15 Kft., a Palota-15 Kft., a Palota-Holding Zrt., a Répszolg Kft., valamint az XV. Média Kft. működését.

Előterjesztés

Döntések

Gazdasági program felülvizsgálata – 2020. április 15.

A polgármester felülvizsgálta az önkormányzat 2015-2025-re elfogadott Gazdaság- és Társadalom-, Környezet- és Területfejlesztési Programját, azonban annak módosításáról, kiegészítéséről, már figyelembe véve a járvány hatásait, a későbbiekben a testület dönt.

Előterjesztés

Döntések

(Cs.B.)