Menu

Reprezentatív felmérés a koronavírus-fertőzöttségről

2020.05.06.

A XV. kerületben 69 lakost kértek fel az országos szűrővizsgálatban való részvételre.

Közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indult hazánk négy orvosokat képző egyeteme, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

Budapest XV. kerülete is bekerült a mintába, így a kerületben élők közül 69 előre kiválasztott személyt kérnek, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.

A kutatás célja: A személyek kiválasztása reprezentatív, véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt. A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert „képvisel”.

A szűrés menete: A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

A XV. kerületi önkormányzat kéri, hogy a kerületben kijelölt személyek minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrésen, hogy minél pontosabb adatokat kaphassunk a fertőzöttségről.

(D.I.)