Menu

Újraindulnak a szakrendelések, betegeket fogadhatnak a háziorvosok

2020.05.05.

Fokozatosan indul újra az egészségügyi ellátás a XV. kerületben.

Az egészségügyet felügyelő miniszter, dr. Kásler Miklós április 30-i döntése értelmében május 4-étől folyamatosan újraindulnak a háziorvosi és a házi gyermek orvosi ellátások, valamint a szakrendelések. Ez a döntés természetesen érinti a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményt, a háziorvosi rendeléseket, a Rákos úti rendelőintézetet.

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/videos/2069358809875651/

 

Mind a házorvosi, mind a szakorvosi ellátások csakis telefonon előre egyeztetett módon történhetnek egyelőre. Minden esetben fontos, hogy a látogatásra csak akkor kerüljön sor, ha erre feltétlenül szükség van.

A találkozásra hőmérsékletmérés után, illetve maszkban és kesztyűben érkező páciensek esetében van lehetőség. A vizsgálatokra érkező betegekkel nyilatkozatot töltetnek ki a tüneteikről. Az orvosok óránként csak két beteget fognak fogadni.

A laboratórium, a sok várakozó elkerülése érdekében, hosszabbított (7-11-ig tartó) vérvétellel várja a pácienseket.

Az újraindulás fokozatos lesz, amiben az is szerepet játszik, hogy a nyugdíjas, 65 évet betöltött orvosok vállalják-e a munkavégzést.

További bizonytalanságot okoz, hogy a miniszteri döntés értelmében a szájsebészeti, fogászati kezeléseket, az endoszkópos vizsgálatokat csak negatív PCR-teszt után lehet elvégezni. Azonban az egyelőre az egész magyar egészségügyben tisztázatlan, hogy ki, hol, milyen finanszírozási feltételekkel végzi a teszteket. Így az említett vizsgálatok rendelések újraindulása még nem tisztázott, a fogászaton továbbra is csak sürgősségi ellátás működik.

Cs. B.