Menu

Közös gondolkodás konferencia keretében

2006.04.05.

Szombaton a XV. kerületi Tavaszi Pedagógiai-Szakmai Programok keretében a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó adott otthont a Segítség!? avagy közös gondolkodás a pedagógiai-szakmai szolgáltatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről című konferenciának, melyet a Budapesti Pedagógusok Szakmai Szervezete
és a kerületi pedagógiai-szakmai szolgáltatást ellátó XV. kerületi Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár szervezett.

A konferencia résztvevőit Rozsáli Oszkár, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó elnök-igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót dr. Pálinszki Antalnak, a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Bizottsága elnökének, a XV. kerület alpolgármesterének, aki egyben a konferencia fővédnöke volt.
-Miről is szól a konferencia? Már a meghívón is olvasható az 1979. törvény 34-36. §-a
mi a különbség a pedagógiai szakszolgálat és a pedagógiai szakmai szolgálat között. Úgy látom, hogy ezt a különbséget tekintve lesz témája a szakmai szolgálatok tevékenysége a mai konferenciának. Hisz ezt a témát több oldalról fogják megközelíteni: a jelenről, a jövőről ugyanúgy szó lesz, mint a múltról is. Jó tanácskozást!
Medgyes Sándorné a Budapesti Pedagógusok Szakmai Szervezetének elnöke, a nap moderátora üdvözlő szavaiban elmondta, hogy a BPSZSZ egy olyan egyesület, amely nem tantárgyra, szakmára irányul, hanem az iskolára és a pedagógusokra is.
A konferencia programjának sorában érdekes előadásokra került sor: a szakmai szolgáltatás új szerepe, európai gyakorlata címmel Friss Péter, az Oktatási Minisztérium Közoktatás-fejlesztési Főosztály főosztályvezetője beszélt, míg Egri Judit, a SULINOVA Képzésfejlesztési és Akkreditációs Irodájának vezetője az országos szolgáltatásokról, a képzésfejlesztésről, pedagógus-továbbképzésről tartott előadást. A hazánkban élő külföldi tanulók sajátos segítésének lehetőségeiről Koháry Ilona, a Magyar Iskola alapító igazgatója adott információkat, míg egy történelmi áttekintést kaphattunk Czapalay Gyulánétól, a XV. ker. Művelődési, Oktatási és Sport Osztály volt vezetőjétől a pedagógiai-szakmai szolgáltatás kialakulásáról. A jelenről, az új modellről Lindner Gusztáv, a XV. ker. Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály vezetője beszélt, míg ennek gyakorlati megvalósulását Dr. Frenyó V. Lászlóné, a Pedagógiai Szakkönyvtár vezetője és Somlyó Magdolna, közoktatási szakértő, kerületi pedagógiai koordinátor, a BPSZSZ alelnöke mutatta be a Pedagógiai Szakkönyvtárban, ahol Homor Istvánné, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár igazgatója köszöntött mindenkit. Az utóbbi programmal egy időben a Kontyfa iskola működéséről Rozsáli Oszkár elnök-igazgató tartott tájékoztatót, majd a program utolsó előadásában Horváthné Ruby Edit, a XXI. kerületi PSZSZI vezetője mutatta be, hogy hogyan működik a szolgáltatási gyakorlat a XXI. kerületben?
Egy hosszabb szünetet követően az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehettek részt, melyen olyan kérdések merültek fel, mint: Mennyire veszik igénybe a pedagógusok a pedagógiai szolgáltatást? Hogyan jut el a pedagógiai szolgáltatás a kis településekre? A pedagógiai szolgáltatás mennyire tud figyelni az egyéni igényekre? A pódiumbeszélgetést Ligeti Csákné, a BPSZSZ alelnöke és Diószegi László közoktatási szakértő vezette.