Menu

A vizek jobb állapotáért szükséges az összefogás

2006.04.04.

Európai összefogás a vizek jobb állapotáért címmel a Víz Világnapja alkalmából ismeretterjesztő előadás volt az Újpalotai Közösségi Házban az elmúlt héten.

Az előadást Dr. Gayer József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője tartotta a tavalyi évhez hasonlóan, míg Dulovics Dezsőné dr., főiskolai tanár szintén egy rövid előadást tartott. A program szervezője a Nyitott Gondolkodók Egyesülete valamint a Nyírpalota Társaság volt.
Gayer József előadásában a világméretű vízmozgalomról beszélt először, melynek állomásaként idén Mexikóváros ad otthont a IV. Víz Világfórumnak. Az EU Víz keretirányelve alapján 2015-ig a cél a víz jó állapotának az elérése. Ehhez azonban több szempontnak kell érvényesülnie: így például még idén monitoring hálózat létrehozása és a programok beindítása, a nyilvánosság bevonása, a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés megkezdése.
Gayer József előadása .

Gayer József külön beszélt a vízgyűjtő-gazdálkodás egyes vonatkozásairól. Ennek anyaga itt tölthető le.

Dulovics Dezsőné dr. a Szent István Egyetem Ybl Mikós Műszaki Főiskolai Kar tanára Aktuális kérdések a csapadékvíz gazdálkodás területéről címmel tartott előadást. Szó volt többek között a klímaváltozás és a vízkészlet csökkenéséről, a ivóvízigény csökkentéséről, a települések csapadékvíz gazdálkodásának megoldásairól.
Dulovics Dezsőné dr. előadása .