Menu

Leköszönt a világi elnök

2006.04.01.

A hét elején Rákospalota zsidó hívői nevében búcsúlátogatást tett Hajdu László polgármester a Budapesti Zsidó Hitközség Újpesti Templomkörzetében Rappaport Zoltán világi elnök leköszönése alkalmából.

A rövid látogatás során Deutsch László főrabbi elmondta, hogy a 83 éves világi elnök több mint tíz évig szolgált, s helyét most Tamás Péter foglalja el.
– Mi azért jöttünk ide, mivel az új elnök eljött hozzám bemutatkozni. Én pedig szerettem volna a leköszönő elnökkel kezet szorítani, s megköszönni a sok-sok munkáját. Mint embert is nagyra tartom és Rákospalota hívői nevében is köszöntöm- mondta a polgármester, majd egy elismerő oklevelet és egy kis ajándékot adott át az önkormányzat és a saját nevében.
-Köszönetemet és elismerésemet fejezem ki Rappaport Zoltán elnök úrnak több mint tízéves szolgálatáért a Zsidó Hitközség érdekében végzett lelkiismeretes, áldozatkész munkájáért. Végleges nyugállományba vonulása alkalmából kívánok gondatlan, békés életet és mindehhez jó egészséget!- olvasta fel a polgármester. Az új elnök úrnak pedig azt kívánom, hogy jól tudjanak együttműködni a főrabbival.
Rappaport Zoltán elmondta, hogy nem fog tétlenkedni a következő hetekben, hónapokban sem, mivel alig várja, hogy a kiskertjében dolgozhasson, egy kicsit több időt tölthessen családjával is.
A beszélgetés folyamán szó esett arról, hogy a kerületi Bárka Baptista Gyülekezet lelkészének, Dobner Győzőnek a kezdeményezésére a kerületi református, katolikus, baptista, evangélikus gyülekezetek valamint a zsidó hitközség összefogásával szeretnének egy Holocaust megemlékező ünnepséget tartani és egy emléktáblát avatni a rákospalotai zsidó temetőben.
Deutsch László elmondta, hogy két emlékmű is található ezen a helyen: egy ledöntött emlékmű, ami az egyik megemlékezése volt azoknak, akik a Holocaust áldozatai voltak, míg a másikon az olvasható, hogy az ismeretlen munkaszolgálatosok nyugszanak ott. Mindkettő felállítható állapotban van.
Az egyeztetések folynak, s jelenleg úgy tűnik, hogy május 26-án, pénteken 9 órakor kerül sor erre a megemlékezésre.
Szintén szó esett ezen a beszélgetésen arról, hogy április 12-én lesz a Széder est, s ezen belül 17 órától az imádkozásra, majd 18 órától a Széder vacsorára kerül sor az újpesti zsinagóga melletti épület egyik termében.