Menu

A Mocorgók és a Vadócok Pilisvörösvárra látogattak

2006.03.29.

Néhány nappal ezelőtt a Pestújhelyi Közösségi Házban működő Lendület Egyesület két tánccsoportja, a kisebbekből álló Mocorgók, valamint az idén Fesztivál-díjat nyert Vadócok Pilisvörösváron léptek fel a hagyományos Törpék tánca című gyermektánc-találkozón.

Amint a rendezvényen Demjén Márta, a program szervezője elmondta, 1999. őszén Pilisszentkereszten rendezték meg első alkalommal a Törpék tánca c. műsort. A rendezvény célja az volt, hogy találkozási és szereplési lehetőség nyíljon a környékbeli falvak óvodás és kisiskolás korú gyermekei részére. A műsor sikerén felbuzdulva a következő években is megrendezésre került a Törpék tánca, és ma már hagyománya van a tánctalálkozónak, hiszen mind a szereplők, mind a szülők számolnak ezzel a műsorral. Időközben a pilisszentkereszti színpadot és közösségi házat kinőtték a részt vevők, és immáron harmadik alkalommal rendezik meg Pilisvörösváron a programot.

A műsor ismét igen változatos volt, hiszen láthatott a közönség néptáncot, modern táncot, akrobatikus rock’nd rollt, és versenytáncosokat is. S hogy kik léptek fel?
Elsőként a Német Nemzetiségi Gyermektáncegyüttes produkcióját láthattuk. A táncegyüttesnek már nagy hagyományai vannak Pilisvörösváron, tagjai között 3-14 éves korig mindenki megtalálható. A tánccsoport rendszeresen fellép az óvodai, iskolai és városi kulturális rendezvényeken. Eddigi legsikeresebb fellépésük 2004-ben volt a Pilisvörösvári Táncegyüttes 50 éves jubileuma alkalmából rendezett műsoron, vezetőjük: Breier Anita.
-A pilisszentkereszti tánccsoport megalakulása és az első Törpék tánca is Bitay Andrea nevéhez fűződik- mondta Demjén Márta. Bár Andrea ma már nem tanít Pilisszentkereszten, táncos lábú törpéivel azóta is rendszeresen részt vesz műsorainkon.
A találkozóra két tánccsoporttal érkezett Andrea: a Mocorgókkal és a Vadócokkal, akik a Dominó swinget és a Grease egy részletét adták elő..

A Holiday Akrobatikus rock’nd roll tánccsoport Fehérvári Tímea vezetésével több produkciót is bemutatott, majd az 1995-ben alakult Leányvári Német Nemzetiségi Mini Tánccsoport lépett a színpadra.
-A tánccsoport célja, hogy megmutassa a felnövekvő ifjúság számára a régmúlt idők értékeit, táncaikat, zenéiket és dalaikat. Az 1700 fős községben a tánccsoportnak, négy korosztályban, jelenleg több, mint 100 tagja van. Számos falubeli rendezvényen szerepeltek, a tavalyi évben pedig már itt, Pilisvörösváron is bemutathatták tudásukat. A tánccsoport vezetője: Gáspár Linda.
A gyerekek eredeti leányvári népviseletben léptek fel, s mutattak be két táncot Siebenschritte és Der Spielmann címmel, majd ismét a Mocorgók és a Vadócok léptek fel. Egy szambát és egy pom-pom-os táncot adtak elő.
Ismét akrobatikus rock’nd roll bemutatót láthattunk, majd a 13 éve tevékenykedő Pilisi Kolibri Sporttánc Egyesület lépett fel.
-Jelenleg összesen 10 községben kb. 300 gyermek mondhatja magát a Kolibri tagjának- mondta a műsprvezető. A tánccsoportok rendszeresen fellépnek a községek helyi rendezvényein és az évente megrendezésre kerülő Kolibri esten. Versenytáncosai igen szép eredményeket érnek el a különböző latin táncversenyeken az ország egész területén. A Pilisi Kolibri Sporttánc Egyesület vezetője Salik Gyula.
Utánuk a pilisszentkereszti táncosok műsora következett: egy pom-pomos számot adtak elő, majd az ovis csoport táncolt a Madagaszkár zenéjére. Ezután Németh Gabesz és Pap Zsófi cha-cha-chát adott elő. Láthattunk táncot a Rocky című film zenéjére és a Shakira zenéjére.
A tánctalálkozó utolsó részében először a pilisszentkereszti nagylányok léptek színpadra. Ők ugyan már nem tartoztak a klasszikus törpe kategóriába, de mivel ők voltak azok, akik az első törpék táncán és azóta is minden évben színpadra léptek, így most is a színpadon voltak. Utolsóelőtti számként Árva Attila és Németh Mónika egy különleges produkciót adott elő a Mátrix zenéjére, majd zárásként a Heineken című közös produkcióra tapsolhatott a közönség, amelyben a Kolibri tánccsoport összes jelenlévő táncosa színpadra lépett.