Menu

Ismét támogatást nyújt a Fővárosi Gázművek Rt.

2006.03.26.

A Fővárosi Gázművek Rt. a XV. kerületi Önkormányzattal közösen 2000-ben indította útjára azt a fűtéskorszerűsítés néven ismertté vált programot, amelynek célja, hogy a szociálisan rászoruló családok részére támogatást nyújtson otthonuk korszerű és takarékos, földgáz alapú fűtési rendszerének kiépítéséhez.

Az eltelt évek során más fővárosi kerületek is csatlakoztak e programhoz. Ennek eredményeként ezen a héten írta alá ünnepélyes keretek között a Fővárosi Gázművek Rt. (Dr. Vasanits Dezső elnök-vezérigazgató) és hat fővárosi Önkormányzat képviselője (Hajdu László (XV.kerület), Szabados Ákos (XX.kerület), Tóth József (XIII.kerület), Steinerné dr. Török Katalin (XIX.kerület) polgármesterek, valamint Gergely József (VII.kerület), Csire János (III. kerület) alpolgármesterek ) újabb egy évre a háztartások fűtéskorszerűsítési törekvéseinek támogatására a szerződést.

A sajtótájékoztatón elhangzott többek között, hogy az idei évben a kerületek és a Fővárosi Gázművek Rt. összesen 76 343 000 forintot különítettek el a fűtéskorszerűsítési programban részt vevők támogatására. A Fővárosi Gázművek Rt. minden, a programban résztvevő kerület esetében vállalja, hogy az önkormányzatok által támogatásban részesítendő családok számára központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 200.000 Ft, egyedi fűtési rendszer létesítése esetén pedig maximum 150.000 Ft támogatást biztosít, ezen felül pedig elengedi a gázbekapcsolási díjat is. A támogatási program sikerét jelzi, hogy elindítása óta a Fővárosi Gázművek Rt. összesen 141 500 000 Ft-tal járult hozzá a szolgáltatási területén élő, közel 900 szociálisan rászoruló család fűtési rendszerének korszerűsítéséhez.
A támogatások formája a szerződések meghosszabbítását követően sem változik. A támogatottak körét továbbra is pályáztatás útján, az önkormányzatok – az erre a célra kiadott rendeletük szabályozásával összhangban – választják ki, és folyósítják részükre a támogatási összeget.

-A takarékos, gazdaságos és környezetkímélő fűtési megoldások alkalmazása egyaránt szolgálja a kerületek lakosságának, az önkormányzatok és a Fővárosi Gázművek Rt. közös érdekeit- mondta dr. Vasanits Dezső elnök-vezérigazgató.

Hajdu László polgármester, mint az elsőként szerződést kötő XV. kerületi önkormányzat képviseletében szólt a sajtó képviselőihez.
-1999-ben a közművezetőkkel való tárgyalás során szóba került, hogy mennyire korszerűtlen sok a szolgáltatás. Így közösen vállalva a korszerűsítést kötöttük meg a szerződést 2000-ben a Fővárosi Gázművekkel- mondta a polgármester. A korszerűsítés alapfeltétele, hogy legalább egy melegvizes kifolyás, valamint fűtés legyen a támogatást igénylő lakásában. Az elmúlt évek során ennek a támogatásnak az igénybevételével 336 lakást tudtunk korszerűsíteni, melyek között mind önkormányzati, mind magántulajdonú lakások is vannak. Külön köszönet illeti a FŐGÁZ Rt-t, hiszen mint piacorientált vállalat is tus szociálisan érzékeny lenni, melyre ez a támogatás is bizonyíték. A befektetésük hosszú időre szól, hiszen a mostani támogatottak 10-20 év múlva is fogyasztók lesznek.

Hajdu László hozzászólást követően Csire József, III. kerületi alpolgármester szólt a sajtó képviselőihez az újonnan a programhoz kapcsolódó önkormányzat nevében, majd a szerződés ünnepélyes aláírására került sor.