Menu

Így változik meg az óvodai beiratkozás rendje!

2020.04.01.

Minden fontos információ, tudnivaló, az eljárás pontos menete egy helyen.

A veszélyhelyzet sajnos sok más mellett gyermekeink óvodai beiratkozását is érinti. A megváltozott helyzetben az EMMI egy határozattal átírta az óvodai beiratkozás rendjét és új eljárást szabott meg.

Ennek legfőbb pontjai:

  • Ha valaki nem körzetes óvodába (legyen ez kerületen belüli, más kerületi, vagy éppen körzettel nem rendelkező intézmény) kívánja a gyermekét beíratni, akkor április 2-17. között a felvételi kérelemre vonatkozó szándéknyilatkozatot nyújt be a kiválasztott oviba. A szülő a fenti szándéknyilatkozatban adja meg a körzetes óvoda adatait is, és a körzetes óvodának is jeleznie kell, hogy beadott ilyen szándéknyilatkozatot egy másik intézménybe.
  • A szándéknyilatkozat innen érhető el.
  • A XV. kerületi óvodák elérhetőségei:
  • A döntési folyamat több szálon fut majd. A nem körzetes óvodák először még nem döntenek a gyermek felvételéről, csak rögzítik a szándéknyilatkozatot. A körzettel nem rendelkező óvodák viszont április 20-ig döntenek a szándéknyilatkozat alapján a felvételről és a szülőket, valamint a gyermek körzetes óvodáját is értesítik. Kérjük, a felvételi döntésről Ön is tájékoztassa a körzetes óvodát!
  • Amennyiben a szülő körzetes óvodába kívánja beíratni a gyermekét, akkor nincs szüksége intézkedésre az óvoda felé. A körzetes óvoda április 21-ig hivatalból felveszi a felvételi körzetébe tartozó valamennyi olyan gyermeket, akiket máshová nem vettek fel.
  • Fontos kérés azonban a körzetes óvodába készülő gyerekek szüleihez: április 20-ig ők is vegyék fel a kapcsolatot a körzetes óvodával (telefonon vagy e-mailben), és tájékoztassák az óvodát a szándékukról.
  • A körzetes óvoda, miután felvette a körzetébe tartozó gyermekeket, további, nem körzetes gyermeket is felvehet. Róluk az intézmény április 30-ig dönt, amelyről értesíti a szülőt és a körzetes óvodát is.
  • Az óvoda a gyermek felvételét követően a felvételről írásban értesíti a szülőt. Ha a szülő április 30-ig nem kap értesítést gyermeke óvodai felvételéről kérjük, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az óvodával
  • A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül sor. A beiratkozáshoz szükséges dokumentumokról a későbbiekben az óvoda fog részletes tájékoztatást adni.
  • Amennyiben valaki az óvodakezdést szeretné elhalasztani, ezt legkésőbb 2020. május 25-éig benyújtott kérelemében kérheti a területileg illetékes járási hivatalnál (Budapest Főváros Kormányhivatala XV. Kerületi Hivatala). A kormányhivatal a szülői kérelem alapján dönt és felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson történő részvétel alól annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti
  • Az önkormányzati fenntartású óvodák a kialakult helyzetben természetesen nem tartják meg nyílt napjaikat.
  • Az önkormányzat óvodaválasztást segítő kiadványa, az Óvodai Hívogató minden nyilvántartásban szereplő óvodaköteles korba lépő gyermek családjához eljutott postai úton, és itt elérhető.
  • A teljes hivatalos közlemény az óvodai beiratkozás rendjéről itt olvasható. Kérjük olvassa végig figyelmesen!

Kerületi önkormányzati fenntartású óvodák felvételi körzete

Hétszínvirág Összevont Óvoda

Rákospalotai Összevont Óvoda

Újpalotai Összevont Óvoda

Köszönjük mindenki megértését és együttműködését és reméljük, a gyermekek szeptemberben már a megszokott keretek között kezdhetik meg óvodai életüket!