Menu

Budapesti Gyermekbábosok Találkozója

2006.03.24.

Március 18-án reggeltől kora estig a Budapesti Gyermekbábosok Találkozójának adott otthont a Pestújhelyi Közösségi Ház.

A nap folyamán egy rövid ebédszünet beiktatásával tizenhárom csoport mutatkozott be a zsűri előtt, melynek tagja volt Bedő Mónika, művésztanár, Zurgó Péter drámapedagógus és Granasztói Szilvia művésztanár
Rajtuk kívül öt meghívott szakértő (Kemény Henrik Kossuth díjas bábművész, Perneki Jánosné bábszakértő, Séd Teréz képzőművész, Szluka Judit a Magyar Művelődési Intézet bábreferense, Urbán Gyula az Országos Bábjátékos Egyesület elnöke) is értékelte a színvonalas munkákat.
Miután reggel minden készen állt a különféle technikákkal rendelkező előadók fogadására Pintér Zsuzsanna, a PeKH vezetője üdvözölt mindenkit, s kezdetét vette a bábosok találkozója, melynek befejeztével arany-, ezüst és bronz-diplomákat adott át a zsűri, illetve kiválasztották azokat az együtteseket, amelyek az egri országos versenyen részt vehetnek.
Elsőként a Kis Boróka báb együttes mutatta be fakanálbábbal a Császárúj ruhája című mesét. majd síkbáb (A kesztyű), marionett- és botbáb (János vitéz részlete) következett a Manók bábcsoport előadásában. Seprűbábot még nem láthatott a közönség, melynek segítségével a Napsugár bábcsoport a Mátyás király meg az öregember című mesét adta elő. Nem véletlenül kapott Arany diplomát az Élet vize bábcsoport, ők a János vitézt, Petőfi elbeszélő költeményét fakanálbáb segítségével mutatták be. Szúrós szőrű bárányok ( kesztyűs és fakanálbáb) címet viselte a Deák diák bábcsoport produkciója, míg a délelőtti műsor utolsó előadásaként a Vidám fickók bábcsoport a Lúdas Matyit adták elő.
Árnyjáték technika segítségével adta elő a Cipollino bábcsoport A teáskanna című Andersen mesét, a Meseláda bábcsoport A nagylelkű fa című történetet, illetve a Rózsakert bábcsoport A törpe trombitás című mesét. A délutáni program második részében megelevenedett a paraván előtt A rátóti csikótojás ( kesztyűsbáb ) az Aprócska bábcsoport-, Tündér Rózsa (síkbáb ) a Szivárvány bábcsoport-, A fából faragott királyfi ( óriásbáb ) a Maskarás bábcsoport előadásában.
A program végén miközben a zsűri értékelt, a gyerekek táncházi foglalkozáson vehettek részt.

Arany diploma:
Élet vize bábcsoport
Meseláda bábcsoport
Aprócska bábcsoport
Maskarás bábcsoport

Ezüst diploma:
Kis Boróka báb együttes
Manók bábcsoport
Vidám fickók bábcsoport
Cipollino bábcsoport

Bronz diploma:
Napsugár bábcsoport
Deák diák bábcsoport
Rózsakert bábcsoport
Szivárvány bábcsoport

Az egri országos versenyre a Meseláda és az Élet vize bábcsoport jutott tovább.

Képes beszámoló