Menu

Jogi kisokos koronavírus-járvány idejére

2020.03.22.

Mit jelent a karantén? Mi történik, ha családtagunk kórházba kerül? Milyen szabályok vonatkoznak a munkaviszonyra? A koronavírus-járvány miatt kialakult új helyzet kapcsán a TASZ összeszedte a jogi tudnivalókat.

Összegyűjtötte a legfontosabb jogi tudnivalókat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet. Az információs anyag letölthető a szervezet honlapjáról. A legáltalánosabb kérdéseket és válaszokat mi is összefoglaljuk, részletesebb információt a TASZ honlapján talál.

Mit jelent a veszélyhelyzet?

A járványveszény miatt jelenleg Magyarországon veszélyhelyzet van, ez a különleges jogrend egyik formája, amelynek lényege, hogy a kormány rendeletben rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezekkel olyan módon is beavatkozhat a mindennapi életbe, ahogy más esetekben nem: korlátozhatja az utazást, akár az egész országra kiterjedő közlekedési tilalmat is bevezethet, bizonyos területeknél korlátozhatja a be- és kiutazást. Egyelőre a kormány csak azt határozza meg, hova nem lehet menni (például 6-15 óra között lehetnek csak nyitva a vendéglátóhelyek, üzletek az élelmiszerboltokon, drogériákon, gyógyszertárakon kívül), nem azt, hogy hova lehet. A későbbiekben azonban akár az is előfordulhat, hogy kijárási vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el. Ezeket a korlátozásokat kizárólag az Alaptörvénynek megfelelve és csak a járványügyi veszéllyel összhangban vezetheti be. A veszélyhelyzet addig tarthat, ameddig a járványveszély fennáll.

Mit jelent a karantén?

A karantén azt jelenti, hogy valakit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”. A karantén önmagában nem jogi kategória, hanem a járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat és ellenőrzés hétköznapi gyűjtőneve. A karantén különböző formáiról bővebben itt olvashat: https://ataszjelenti.blog.hu/2020/03/09/koronavirus_es_karanten_kivel_szemben_es_milyen_intezkedeseket_alkalmaznak.

A karantén betegszabadságnak minősül?

Ilyenkor az illető keresőképtelennek minősül, tehát nem betegszabadságra megy, hanem az első naptól kezdve táppénzt kap. Az állam a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet (és az esetleges egyéb költségeket) köteles megtéríteni. A keresőképtelenséget a munkáltató köteles elismerni, ugyanakkor a munkaadó és a munkavállaló megegyezhetnek távmunka-végzésben a karantén ideje alatt.

Mi történik, ha megszegem a karantén szabályait?

Az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat, ellenőrzés szabályait mindenki köteles betartani, annak megszegése bűncselekménynek minősül.

Mi történik, ha a gyermekem karanténba kerül, illetve ha a szülők karanténba kerülnek?

Kétféle karantén lehetséges: az otthoni és a kórházi elkülönítés. A karantén egyik fajtája sem önkéntes, tehát a szülő nem akadályozhatja meg a gyermek elkülönítését. Otthoni elkülönítés esetén a család együtt maradhat. Kórházi elkülönítés esetén előfordulhat, hogy a gyermeket elválasztják a szülőtől, ebben az esetben a szülő a kórházba bemehet, de annak elkülönített részébe nem. Ilyenkor is megilleti a szülőt a részletes és kielégítő tájékoztatás joga gyermeke állapotáról. Ha a szülők kerülnek kórházi karanténba, ők gondoskodhatnak arról, hogy a gyermeket rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél helyezzék el családba fogadással, amelyben a területileg illetékes gyámhatóság intézkedik.

Ki látja el az idősek gondozását?

Amennyiben valaki idős hozzátartozót gondozott, de karanténba kerül, és nem tud más az ellátásról gondoskodni, az önkormányzat szolgáltatásai vehetők igénybe: a házi segítségnyújtás és a közétkeztetés. (Ezek a szolgáltatások minden esetben elérhetőek, ha idős ember vagy tartósan beteg ember gondoskodásra szorul.)

Emellett az önkormányzatok feladata az idősek segítése, annak biztosítása, hogy ne kényszerüljenek még egy bevásárlásért sem elhagyni otthonukat. A kerület tehát minden 70. életévét betöltött lakosnak heti egyszer bevásárlást biztosít 10 ezer Forint összegig és 7 kilogramm súlyhatárig. A szolgáltatás a tizenötödik kerületben a 0680-203-804, 305-3185 zöldszámokon és a segitseg@bpxv.hu címen igényelhető.

Mi történik most a hatósági ügyekkel?

A bíróságokon már ítélkezési szünetet rendeltek el, így ezek az ügyek most megálltak. Emellett változhatnak hivatali ügyekben a jogorvoslati lehetőségek, az illetékes szervek, a határidől, jogorvoslati lehetőségek, az eljárások felfüggeszthetők.

Ha konkrét jogi kérdése van vagy jogsegélyre van szüksége a járványügyi intézkedések és az egészségügyi ellátás kapcsán, forduljon a TASZ-hoz: hívja a +36 1 279 22 35 számot kedden 14:30-17 óra, csütörtökön 10-12 óra között vagy írjon e-mailt a jogsegely@tasz.hu címre!