Menu

Nagy sikere van a hagyományőrzésnek

2006.03.21.

A Kossuth Nevelési-Oktatási Központban Deák János elnök-igazgató nem véletlenül nevezte helyi ünnepnek, az alkotóművészet ünnepének a Kossuth Hét nyitó rendezvényét, melyen a „Népművészet Palotai Mestere” és a „Népművészet Palotai Kismestere” pályázat résztvevői vehették át elismerő oklevelüket.

Március 20-án délután Hermann Lilla második osztályos kisdiák csengő hangú énekét követően az igazgató nyitotta meg a rendezvénysorozatot, melyen elmondta, hogy a pályázatot idén hetedik alkalommal írta ki az oktatási intézmény.
-A pályázatra azért kerül sor évről-évre, hogy tegyük közkinccsé az alkotásokat legalább egy kiállítás erejéig!
A bemutatón kilenc kategóriában mutatkoznak be a népművészek (népi fazekasság, vessző- és gyékényfonás, játékkészítés természetes anyagból, szövés – fonás, textilmunkák /pl.: batik, folt- varrás/, hímzés és csipkekészítés, bőrmunkák, gyöngyfűzés, gyöngyhímzés, gyöngyszövés, fafaragás, egyéb /pl.: tojásfestés-patkolás, mézeskalács/), akik most már nemcsak a könyvtárban, hanem a teremből nyíló folyosó egy részén is kiállíthatták alkotásaikat.
-Egyre erősebb az érdeklődés- mondta Kálvinné György Gabriella, a program egyik fő szervezője. Idén kilencven egyéni kiállító és négy intézmény hozta el munkáit. Miközben azonban ezeket az alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők, egy kiállítás is várja őket: Csók Rémó és Takár Emőke festményei láthatóak az aulában.
A két alkotóművész szintén megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, ahol életútjukról Deák János és Kálvinné György Gabriella szólt néhány mondatban- külön kiemelve a tizedik múzsa, Kvynea megteremtését, amely Csók Rémó nevéhez fűződik.
Miután az iskola 3.a osztályos diákjai a Tojásmesét, majd a 2. és 3. a osztályos tanulókból alakult néptáncosok vegyes néptánc előadást mutattak be, külön köszönetet kaptak a kiállítás megszervezésében részt vevők: Szalayné Kirádi Éva, Fischer Katalin, Kárpátiné Julianna, Morvai Zsuzsa, Bugyinszki Zita, Rózsa Gyula és Kecskeméthy József, valamint a kézműves szakkört vezetők.
Ezt követően Hajdu László polgármester adta át az elismerő okleveleket.

Népművészet Palotai Mesterei:

Szokolár Mariann, Pethesné Medgyes Ildikó, Kőszegi Edith, Balogh Ramóna,
Kálvinné György Gabriella, Borbás Irma, Farkas Ágota, Keskeny Lászlóné,
Koncz Erzsébet, Dömötörné György Judit, Hanzelik Lajosné, Rózsa Györgyné, Arnóczki Zsuzsa, Dombi Anita, Jaskó Boró, Gurmai Ferenc, Szakály Miklós, Laukóné Solana Éva, Gyimesi Ferenc, Bognár Éva, H. Molnár J. és neje, Kiss Zsuzsi, Kiss Attila, Herhold Ágnes, Szabó Anna, Rózsa Gyuláné, Kabai Erzsébet, Vida Orsolya, Vlcek Katalin, Pinker Tünde, Verseczky Kitti, Grabesz Zsófia, Polohányi Péter, Geri Róbert, Glasszkütter Olga, Stigmon
Judit, Kostyák Erika, Csomborné Szabó Erzsébet, Grosz Judit, Nyisztor
Renáta,Pogány Judit, Zsolnai Andrea, Gadó Zoltán, Egedi Zsuzsanna, Csendes
Dávid, Bodnár Mónika, Bányi Richárd, Miklós Anita, Szabó Judit, Stefán
Ferencné, Túri Imre, Túri Imréné, Molnár Éva, Kostyák Erika, Tasnádi Attiláné, Farkas Éva, Kasza Józsefné, Mike Pálné, Sopf Józsefné, György Józsefné, Mózer Ibolya, Szaniszló Gyuláné, Ipsics Zsuzsa, Kántor Balázs, Kántor Balázsné, Gurbai Károlyné, Szabóné Bernáth Anna, Seidner Péterné,
Szalai Ilona, Arany Péterné

Népművészet Palotai Kismesterei:

Fazekas tanulók – Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola
Száraznád NOK 9. évf.
Száraznád Könyvkötők

Weisz testvérek
Kossuth NOK 6.c osztályos tanulók
Kiss Bence
Hanzelik Márk
Régifóti Óvoda
Kossuth NOK 4.n osztály
Kossuth NOK üvegfestők
Kossuth NOK szövő- kézműves , kerámia szakkör
Mike Diána
Hudák Dávid
Horváth Zoltán
Czabán NOK kézművesei
Rosta Kata

A kiállítás- mind az alkotások, mind a festményekből álló- két hétig látogatható a Kossuth Nevelési-Okatási Központban (Kossuth utca 53.)

Kapcsolódó hírek:



Képes beszámoló