Menu

Szoftver bemutató segíti a tanulmányi versenyt

2006.03.12.

Szerdán délután a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Sződliget utcai ECDL vizsgaközpontjában Fodor Imre a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság munkatársa tartott előadást.

Ekkor került sor a XV. kerületi Digitális Képszerkesztés Tanulmányi Verseny szoftver bemutatójára, valamint a résztvevő pedagógusok a verseny lebonyolítási rendszeréről is tájékoztatást kaphattak.
A verseny fő támogatói: a XV. kerület Önkormányzat, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A versenyt szakmailag támogatja a Fővárosi Pedagógiai Intézet.
Amint a verseny két szervezőtanára, Kudett Magdolna és Varga Gábor Gyula elmondta, a több mint kétórás programon összejövetelen kilenc intézmény (László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Dózsa György Gimnázium, Petőfi Sándor Gimnázium, Pestújhelyi NOK, Kossuth NOK, Kolozsvár NOK, Hartyán NOK, Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda) tizenkét tanára vett részt.
A bemutatót a két tanár nyitotta meg, s Varga Gábor Gyula külön köszöntötte a hölgyeket nőnap alkalmából. Külön hangsúlyozta a bemutató szakmai fontosságát, s beszélt a versennyel kapcsolatos előkészületekről.
Kudett Magdolna rövid megnyitójában az ECDL fontosságáról beszélt, majd Fodor Imre tartotta meg az általa készített segédanyagok felhasználásával a kétórás oktatást.
-Az általános szoftver ismerkedés után (megnyitás, mentés, új kép rajzolása) a GIMP képszerkesztő program eszköztárával és annak használatával ismerkedett a helyszínen lévő tanári gárda. Sok olyan ismerettel találkoztak a tanár-tanulók, ami már ismert volt (másolás, beillesztés, stb.) de az új ismeretek elsajátításához már bizony többször kértek egyéni segítséget az előadótól ?tájékoztatott a programon történtekről Varga Gábor tanár úr. Öt feladaton keresztül ismerkedtek meg a réteg kezeléssel, a kivágásokkal, a kitöltésekkel, a maszkok használatával és a filterek kezelésével. A legérdekesebb feladatnak a maszkok használata bizonyult, mellyel a két kép közti átmenetet lehetett megoldani. A filtereknél (szűréseknél) az életlenítés (homályosítás) és a színekkel való manipuláció, üvegeffektus(fények becsillanása) tette széppé, érdekessé a feladatot. A résztvevő kollegák mindegyike igyekezett elsajátítani a programot és az előadás után bizakodva álltak fel a számítógép mellől.
Ahhoz, hogy az iskolájukban ezt a szoftvert megismertessék a tanulóikkal, még igen csak pár óra gyakorlásra lesz szükségük.
A továbbképzés sikerét májusban megrendezésre kerülő képszerkesztő verseny (GIMP) fogja igazolni. Reméljük, sok kerületi diák fog részt venni a versenyen és szerzi meg ImageMaker nemzetközi ECDL jogosítványt.

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó dokumentumok:




Kapcsolódó linkek:


e-mail: – ahová kérdéseit küldheti el, aonnan anyagokat, linkeket kérhet